Abiznis

PKCG: Potpisan Nacionalni Klasterski sporazum o saradnji

U Privrednoj komori Crne Gore, kao jedan od rezultata implementacije projekta HISTEK potpisan je Nacionalni Klasterski sporazum o saradnji u KETs-u (Nove omogućujuće tehnologije). Potpisnici sporazuma su Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta koje je i vodeći partner Projekta, Privredna komora Crne Gore, Centar za stručno obrazovanje, Edukativni centar “Montenesoft” kompnaija “Liming projekt” Centar za strane jezike "OPEN DOORS" i JU Srednja mješovita škola “25. maj”.


PKCG: Potpisan Nacionalni Klasterski sporazum o saradnji Foto: pa
Portal AnalitikaIzvor

Ciljevi formiranja Klastera su podržavanje integracije između sistema obrazovanja, obuke i rada, s posebnim osvrtom na tehničke vještine nastale u okviru projekta HISTEK. Klaster će se baviti i podsticanjem inovacija i transfera tehnologija kod MSP. Širenje tehničke i naučne kulture i promocija orijentacije mladih prema novim omogućujućim tehničkim zanimanjima; ali i uspostavljanje transnacionalne saradnje u oblasti obrazovanja između Italije-Albanije-Crne Gore.

Projekat HISTEK (High specialized techiciansin KETs – visoko obučeni tehničari za ključne napredne tehnologije) realizuje se kroz Program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora, a biće završen 30. juna tekuće godine. Vodeći partner na ovom projektu, kako je i navedeno bilo je Ministarstvo prosvjete, nauke, kultura i sporta, dok su Privredna komora Crne Gore, Privredna komora Tirane, Privredna komora Barija, ITS Antonio Kukovilo iz Barija i Univerzitet „Aleksandar Moisiu“ iz Drča bili partneri.

Kroz istarživanje potreba malih i srednjih preduzeća uz pomoć usaglašenih alata i standarda za procjenu, kreiran je novi program obuke u oblastima koje se fokusiraju na ključnim inovacionim tehnologijama, a krajnji cilj obuhvata i povezivanje Italije, Albanije i Crne Gore kroz omogućavanje mobilnosti učenika kako u procesu obrazovanja, tako i u sticanju praktičnih znanja i vještina. Riječ je o programu obuke iz oblasti Mehatronike.

Obuka je koncipirana sa velikim postotkom praktične obuke na radnom mjestu kako bi se učenici osposobljavali za konkretna radna mjesta.


Portal Analitika