Novi proizvodi

Pireli u tajnosti priprema najsigurnije gume

Izvor

Godine 1970. Pirelli je izumio niskoprofilne gume, a danas, pomoću novih tehnologija, stvara pametne gume koje će postati novi sinonim za sigurnost, a ne samo obični dio automobila.

- Prije nekoliko godina došli smo na ideju da u gumu stavimo i elektroniku, tako da i ona može komunicirati s ostalim elektronskim napravama unutar automobila - otkriva glavni tehnički direktor Pirellija Mauricio Bojoki.

Nazvali su je sajber-guma. Mikročip koji se nalazi unutar gume u realnom vremenu centralnom operativnom sistemu automobila direktno šalje informacije o erozijama, temperaturi, trenju i prijanjanju gume za asfalt.

- Sajber-guma može se opisati kao evolucija vrste. Do danas je bila guma samo mišić automobila, a pomoću elektronike gumama smo dali sposobnost komunikacije i analize - ocijenio je Pirellijev šef Projekta sajber-guma Marko Sabatini.

ABS kočnice i kontrola vuče minimiziraju proklizavanje i pomažu vozaču u kriznim situacijama. Ali, sajber-guma obasipa centralni sistem automobila svim potrebnim podacima da bi se u potpunosti izbjegla takva situacija.

1612pirelli1Na mokroj cesti upozorava na lokve i poplave, a u slučaju pohabanosti i pocijepanosti, guma preporučuje njihovu zamjenu. Kako bi stvorili ovo čudo, Pirellijevi inženjeri morali su da izume senzore koji podnose vrlo visoke temperature, vibracije i centrifugalnu silu, kao i sistem koji će prikupljati, analizirati i prenositi podatke koje će auto moći razumjeti.

Prvi testovi saber-guma već se izvode na kamionima u Brazilu, a mogle bi se naći i na BMW-u i Lamborghiniju.

- Jasno je da je ovo samo početak. Radimo na modelima auta koji će biti predstavljeni tek 2016. ili 2017. godine. Počećemo s vrhunskim vozilima koja koriste napredne tehnologije, ali ovaj sistem je toliko koristan da ćemo s vremenom moći da ga realizujemo i u jeftinijim automobilima koji se prodaju u mnogo većim količinama – dodao je Bojoki.

Sajber-guma je jedan od najvažnijih Pirellijevih projekata, u koji je samo u ovoj godini investirano 170 miliona eura za istraživanje i razvoj.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.