Crna hronika

"Imaju li obraza sada neki da se pogledaju u ogledalo"

Piperović: Lazovića niko ne spominje od kad su vidjeli za što je uhapšen, gdje nestadoše kokain, cigarete, ubistva?

Lazovićev advokat Zoran Piperović kaže da je zanimljivo da jedna nevladina organizacija traži ukidanje pritvora Katniću, a da isto to ne traži i za njegovog branjenika

Piperović: Lazovića niko ne spominje od kad su vidjeli za što je uhapšen, gdje nestadoše kokain, cigarete, ubistva? Foto: Dobrilo Malidžan/Pobjeda
DanIzvor

Nekadašnji visoki policijski funkcioner Zoran Lazović, kako tvrde iz Specijalnog državnog tužilaštva, formirao je kriminalnu grupu koja je pomagala "kavačkom klanu" i "oprao" je oko 6.000 eura. Lazović je uhapšen 14. aprila zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja, a naknadno je osumnjičen i za pranje para. Istog dana, pripadnici SPO stavili su lisice na ruke i bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, koji je ubrzo počeo štrajk glađu i prestao da uzima redovnu terapiju, a navodno je u međuvremenu počeo i štrajk žeđu.

Od prvog momenta su zbog Katnićevog hapšenja reagovali iz DPS-a, oglasile su se brojne organizacije, grupe građana su organizovale proteste sa zahtjevom da on bude pušten da se brani sa slobode. Takva podrška Lazoviću je izostala. U njegovom slučaju kao da vlada zavjet ćutanja među njegovim dojučerašnjim "saborcima", s kojima je vedrio i oblačio crnogorskom policijom i javnom scenom. Lazovića više ne pominju ni političari koji su pozdravili njegovo hapšenje, pa čak i prisvajali zasluge za tu akciju.

Lazovićev advokat Zoran Piperović kazao je za Dan da je interesantno da jedna nevladina organizacija traži ukidanje pritvora Katniću zbog njegovog zdravstvenog stanja.

„I neka traže, pohvaljujem to, ali ne možete to tražiti a da se makar ne zapitate zbog čega je njegov šef, kako tvrdi SDT, i dalje u pritvoru. Kad se neka NVO, bilo koja, uključi u sugerisanje državnim organima šta da urade, onda treba da se makar osvrnu i na ostale koji su u pritvoru po istom osnovu. Ovako ispada da se pridružuju stavu aktuelne vlasti da se više ne treba poštapati imenom Zorana Lazovića, da je politički cilj ostvaren faktom da je on lišen slobode i da, što se tiče njih, može tamo i da umre. I Lazović je čovjek koji je duboko zašao u sedmu deceniju života“, navodi Piperović, ističući da nema osnova da Lazović bude u pritvoru i da fali principijelnosti i neselektivnog postupanja.

Piperović dalje navodi da smo od priče o milionima koje je njegov klijent, navodno, nezakonito stekao došli do 5.000–6.000 hiljada koje je zaradio prodajući vino, rakiju i jagnjad. SDT tvrdi da je Lazović prijavio taj prihod ASK- u, ali da za taj novac nema pokriće.

„Odgovor na to kako se sa miliona došlo do nekoliko hiljada sigurno će dati Dritan Abazović i ljudi iz bezbjednosnog sektora iz redova Demokrata. Ne sumnjam u visprenost Moma Koprivice i vjerujem da će on sigurno ispravnije djelovati. Ako poslije ovog teksta bude naslova da je Koprivica "član Bemaksa", nemojte se iznenaditi. Može se i pogoditi ko će prvi da ga prozove. Ja sam svojevremeno predložio Zoranu Lazoviću da skrati muke i jade većini crnogorskih političara s vlasti jer nisu patisali od kad ustanu dok ne legnu. Sjećate se Odbora za bezbjednost na kojem su tražili da on bude odmah uhapšen. Od tada je prošlo više od pola godine, kada su tvrdili da je pustio Belivuka i Miljkovića u Crnu Goru. Vesko Damjanović, tadašnji v.d. direktora policije, svjedočio je da je to bila uspješna, dobro osmišljena akcija koja je rezultirala hapšenjem pripadnika kriminalnog klana, te da bi on danas to isto uradio, skinuo zabranu ulaska, zarad toga što je uslijedilo“, istakao je Piperović.

Napominje da su za Lazovića govorili da je povezan sa švecom cigareta i droge, sa ubistvima...

„Danas ga niko ne spominje, svi su ga zaboravili. Valjda kad su vidjeli zbog čega je uhapšen“, naveo je Piperović.

On podsjeća da bivšeg policijskog funkcionera terete da je omogućio krivičnopravne benefite jednom "kavčaninu" iako je, prema njegovim navodima, Katnić dao cjelokupnu analizu zašto je SDT u tom slučaju donijelo spornu odluku. On naglašava da sve sumnje proizilaze iz "skaj" komunikacije u kojoj nijesu učestvovali ni Zoran Lazović ni Katnić.

„Evidentan je muk javnosti kada je u pitanju Zoran Lazović i ja bih volio da čujem prvo komentare političke, a onda i laičke javosti, posebno sada kada znamo šta je on "radio"... Gdje nestadoše kokain, cigarete, ubistva? I imaju li obraza sada neki da se pogledaju u ogledalo, ili će biti kao kod Krstovića, da ih niko nikada pomninjao nije, kako sada vole da kažu pojedini političari“, kazao je Piperović.

Portal Analitika