Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Picula o tužilačkim zakonima: Podržavam odgađanje glasanja po hitnom postupku i pokretanje konsultacija (VIDEO)

Izvjestilac EP na predstavljanju Izvještaja o Crnoj Gori za 2019. i 2020. godinu

Picula o tužilačkim zakonima: Podržavam odgađanje glasanja po hitnom postupku i pokretanje konsultacija (VIDEO)

- Lokalni izbori u Nikšiću još jednom podcrtavaju izrazito polariziranu političku scenu, te uzrokuju dodatne nestabilnosti. Sve nepravilnosti i sumnje valja što prije otkloniti, a vrijedi razmotriti i mogućnost da se lokalni izbori u svim jedinicama održavaju u isto vrijeme - poručio je izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru Tonino Picula, na predstavljanja Izvještaja o Crnoj Gori za 2019. i 2020. godinu, na sjednici Odbora za vanjske poslove EP.

Picula o tužilačkim zakonima: Podržavam odgađanje glasanja po hitnom postupku i pokretanje konsultacija (VIDEO) Foto: Foto: Screenshot/Facebook
Portal AnalitikaIzvor

Picula je kazao da izvještaj dolazi u posebnom kontekstu prve demokratske tranzicije vlasti u Crnoj Gori u zadnjih 30 godina.

- Rekordni izlazak na prošlogodišnje parlamentarne izbore je svakako, sam po sebi, predstavljao jasnu političku poruku građana Crne Gore. Pozdravljam mirnu tranziciju vlasti u skladu sa zakonima i ustavnim rokovima, kao i činjenicu da su novi predstavnici vlasti svoje prve radne sastanke održali s partnerima u Briselu. Od iznimne je važnosti da Skupština funkcioniše kao centralno mjesto demokratskog političkog djelovanja, ali članstvo u EU ne smije biti alibi za političke blokade ili političku manipulaciju. Podsjećam kako Crnu Goru još uvijek očekuje glasanje o budžetu za tekuću godinu. Potrebno je prihvatiti pozitivne elemente dosadašnjeg političkog nasljeđa, te ga nadograditi i učiniti efikasnijim - rekao je Picula.

Posebno, kaže, radje, ali još više obvezuje izuzetno visoka stopa podrške članstvu Crne Gore u EU. Ona kaže dodaje Picula, dodatno porasla na 76,6 odssto, dok pozitivno mišljenje o EU ima 80 odsto građana.

- Ovaj postotak treba biti putokaz domaćim političkim akterima s jedne strane da poštuju jasnu volju građana kada je pristupanje EU u pitanju, ali i za EU da očuva kredibilitet i nastavi proces proširenja. Uključivanje Crne Gore i drugih zemalja u pretpristupnom procesu u rad Konferencije o budućnosti Europe simbolički je važan korak u tom smjeru. Crna Gora je zemlja koja je najdalje odmakla na tom putu s otvaranjem svih i privremenim zatvaranjem tri poglavlja. Što se tiče daljnjeg napretka, najveći izazov je zatvaranje otvorenih poglavlja - naveo je izvjestilac EP.

Picula je kazao da podržava prihvatanje nove pregovaračke metodologije, no jasno je, dodaje, da će cjelokupni napredak u svim poglavljima ili klasterima zavisiti od napretka u vladavini prava, odnosno poglavljima 23. i 24.

- Upravo to je jedna od glavnih poruka izvještaja koji danas predstavljam - podcrtavanje ograničenog napretka koji je Crna Gora postigla u pravosudnoj reformi i poziv vlastima da se u najskorijem roku uhvate u koštac s pitanjima nezavisnosti, profesionalnosti, učinkovitosti i odgovornosti sudija, u skladu s preporukama GRECO. Crna Gora već posjeduje mehanizme potrebne za osiguravanje kako sudske, tako i tužiteljske nezavisnosti, ali ih treba primjenjivati i nadograđivati. Sa zanimanjem smo pratili događaje protekle sedmice u Skupštini, koji bi drugačijim ishodom zasigurno uticali na ton današnje rasprave. Podržavam odgađanje glasanja po hitnom postupku i pokretanje konsultacija. Vanrednim postupcima se ne smije dovoditi u pitanje ionako ograničeni dosadašnji napredak u području vladavine prava i borbe protiv korupcije - podvlači on.

Isto vrijedi, kaže, i za reformu javne uprave koju svakako treba nastaviti i bazirati na stručnosti, ali i postizborno kadroviranje gdje treba izbjegavati politički revanšizam.

- Izvještaj naglašava konstruktivnu ulogu Crne Gore u kontekstu regionalne suradnje i međususjedskih odnosa, a vrijedi pohvaliti i nastaviti dosadašnju potpunu usklađenost s vanjskom i sigurnosnom politikom EU, kao i sudjelovanje u zajedničkim misijama. Posebno naglašavam područje slobode i nezavisnosti medija koje zabrinjava i koje je i zadnjih pet izvještaja Evropske komisije ocijenjeno bez napretka. Najoštrije osuđujem sve napade na novinare i pozivam na hitnu istragu i kažnjavanje počinitelja. Upravo je sloboda medija jedna od temeljnih vrijednosti EU, pa će ovo pitanje biti jedno od okosnica crnogorskog pretpristupnog puta - rekao je Picula.

Izvjestilac EP je naveo da od trenutnih političkih zbivanja želi da naglasi obvezu štićenja prava manjina, tim više jer po prvi put neke nemaju svoje političke predstavnike u Skupštini.

On je još kazao i da, s obzirom na to da je Crna Gora u tzv. drugom talasu pandemije jedna od najpogođenijih članica zdravstveno i ekonomski, podržava prošlonedjeljno pokretanje novog projekta i nastavak akcije pomoći za vakcinisanje i poboljšanje zdravstvenih sistema u regiji.


Portal Analitika