Politika

Poslanik EP poručio da je CG u proteklom periodu bila sinonim za krizu, te da ovu situaciju ne bi trebalo dramatizovati ali ni podcijeniti

Picula: Ne postoji velika mogućnost da se nastavi mandat ove Skupštine

Od lidera evropskih integracija u regionu, Crna Gora je u proteklom periodu sve više bila sinonim za krizu. Situaciju u Crnoj Gori ne bi trebalo dodatno dramatizovati, ali ne smijemo ni potcijeniti njenu ozbiljnost, poručio je poslanik u Evropskom parlamentu Tonino Picula nakon sastanka sa poslanicima Demokratske partije socijalista (DPS) Andrijom Nikolićem i Nikolom Rakočevićem.

Picula: Ne postoji velika mogućnost da se nastavi mandat ove Skupštine Foto: EP
Portal AnalitikaIzvor

On je primio crnogorske predstavnike u svojstvu stalnog izvestioca za Crnu Goru i predsjednika Radne grupe EP za Zapadni Balkan, sa kojima je razgovarao o aktuelnoj situaciji u zemlji, skupštinskom zastoju u procesu izbora ustavnih sudija i spornom Zakonu o predsjedniku.

Picula je ocijenio da će 12. decembra, uz ocjenu Venecijanske komisije, biti razjašnjeno da li u sadašnjem rasporedu snaga u Skupštini postoji politički kapacitet da se postigne dogovor i napredak po ovoj temi, ili je on potpuno iscrpljen.

On je istakao da ne vidi velike mogućnosti za funkcionalan nastavak mandata ovog sastava Skupštine, zbog čega bi vanredni izbori mogli biti podsticaj za novi zamah na evropskom putu Crne Gore.

U širem geopolitičkom kontekstu, Picula je istakao da je Crna Gora i dalje najproevropski nastrojena od svih zemalja u procesu približavanja i pridruživanja EU, uprkos činjenici da dvije vlade stagniraju u procesu pristupanja više od dvije godine, što je u Piculinim izvještajima o napretku Crne Gore već jasno navedeno.

Rakočević je istakao da je Crnoj Gori za napredak potrebna podrška i Brisela i Vašingtona, kako bi se nastavila izgradnja evropske perspektive, a za to je potrebna nova jasna parlamentarna većina.

„Institucije Crne Gore su uzdrmane i uključivanjem zemlje u Vučićevu inicijativu Otvoreni Balkan“, rekao je Nikolić.

Nažalost, istakao je, sadašnji sastav Skupštine, nakon neuspješnog formiranja treće vlade, pokušava da izvrši ustavni udar izmjenom Zakona o predsjedniku Crne Gore.

Picula je u zaključku istakao da je projekat Otvoreni Balkan na putu da (p)ostane irelevantan i da Crna Gora od njega ne treba mnogo očekivati, posebno nakon što je EU dala novi vjetar u leđa Berlinskom procesu.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
L Ljubo_neregistrovani
05.12.2022. 19:53

.....Rakočević je istakao da je Crnoj Gori za napredak potrebna podrška i Brisela i Vašingtona, kako bi se nastavila izgradnja evropske perspektive, a za to je potrebna nova jasna parlamentarna većina.....Pa Crna Gora ima podršku - Brisel iz pomoć Berlina gura CG u BP a Vašington u OB. Potrebna je jasna parlamentarna većina ( nakon izbora ). Šta ako nakon izbora bude " Ista meta, isto odstojanje "? Opaska za BP - Berlinski proces (engl. The Berlin Process) je diplomatska inicijativa povezana sa budućim proširenjem Evropske unije. U BP participira i jedna VB koja je nedavno napustila EU pa se postavlja pitanje šta će ona tu? Možda da kontroliše procese i da ih usmjerava kako njoj ( i SAD ) odgovara?

1
0