Region

Pet članica OEBS zabrinuto zbog Dodikove retorike i djelovanja

Predstavnici pet država Zapada u Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) su u zajedničkoj izjavi izrazili zabrinutost zbog "separatističke i destabilišuće retorike i djelovanja" predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Pet članica OEBS zabrinuto zbog Dodikove retorike i djelovanja Foto: UGC
Portal Radio Slobodna Evropa (RSE)Izvor

Zajedničku izjavu iza koje stoje ambasadori SAD, Francuske, Njemačke, Italije i Velike Britanije u OEBS-u, pred Stalnim savjetom OEBS pročitao je američki ambasador Majkl Karpenter, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

U izjavi je poručeno da tih pet zemalja cijeni svoje partnerstvo sa narodom BiH, te da su posvećeni „demokratskoj, inkluzivnoj i prosperitetnoj BiH na njenom evropskom putu“.

„Osjećamo da nam je obaveza da izrazimo zabrinutost zbog separatističke i destabilišuće retorike i djelovanja predsjednika Republike Srpske“, navodi se u izjavi.

Ocijenili su da su Dodikovi napadi na legitimitet državnih institucija BiH, naročito Ustavnog suda, „neodgovorni“ i da „podrivaju ustavni red“.

Dodaju da je neprihvatljiva Dodikova podrška zakonima koji su „u suprotnosti sa demokratskim normama“, poput tzv. „zakona o stranim agentima“.

„Prijetnje gospodina Dodika da spriječi ulazak visokog predstavnika u BiH, Kristijana Šmita, da uđe u entitet Republika Srpska i da ograniči njegovu slobodu kretanja su u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom“, upozorava Karpenter.

Ipak, zaključuju da su posvećeni narodu BiH, te da će i dalje pružati podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH, koji je, kako navode, „ključan za mir i stabilnost jugoistočne Evrope“.

Protiv Dodika, predsjednika RS, Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu 11. avgusta zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH.

Dodik je optužen jer je potpisao dva sporna zakona ranije usvojena u entitetskom parlamentu, koji se tiču neobjavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS, odnosno neprimjenjivanja odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS.

On je 6. septembra najavio uredbu o deportaciji Kristijana Šmita kada uđe na teritoriju RS. Uredba do sada nije objavljena, a Šmit je ipak bio u posjeti RS.

Vlada RS koju je sastavila koalicija predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata – stranke čiji je Dodik osnivač i predsjednik – u martu je usvojila nacrt zakona o ‘stranim agentima’, koji bi iduće sedmice trebalo da se nađe pred poslanicima u Narodnoj skupštini RS.

Taj kontroverzan zakon pravljen po ruskom modelu, koji predviđa posebnu prismotru nevladinog sektora koji se finansira iz inostranstva i zabranu političkih aktivnosti, naišao je na osudu NVO, kao i EU i SAD.

Dodik je od ranije pod sankcijama SAD i Velike Britanije, jer je označen kao prijetnja Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
c cheche_neregistrovani
22.09.2023. 07:47

ok. izjava... a sta cete uraditi povodom toga ?!

1
1