Društvo

Perović na sastanku ADRION inicijative: Ojačati pomorsku sigurnost i bezbjednost

Državni sekretar Ministarstva odbrane Crne Gore Krsto Perović učestvovao je na sastanku ministara odbrane zemalja članica Jadransko – jonske inicijative (ADRION), koji se održao u Veneciji.

Perović na sastanku ADRION inicijative: Ojačati pomorsku sigurnost i bezbjednost Foto: MOD
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, sastanak se održao u okviru XIII Regionalnog Simpozijuma pomorskih snaga, a u fokusu su bili bezbjednosni izazovi koji utiču na pomorsku sigurnost i bezbjednost, te analiza dešavanja u Ukrajini i implikacije na pomorsku bezbjednost u Jadransko-Jonskoj oblasti.

Perović je podvukao značaj ADRION inicijative, prevashodno za mornarice zemalja članica, Albanije, Grčke, Hrvatske, Italije, Slovenije i Crne Gore.

“Istakao je da je unaprjeđenje saradnje i interoperabilnost ratnih mornarica zemalja Jadransko-jonskog regiona, kroz održavanje zajedničkih vježbi, posjete lukama i seminarima od izuzetne važnosti, dok je za Crnu Goru značajno i sa aspekta integracijske saradnje i održavanja nivoa interoperabilnosti”, navodi se u saopštenju.

Perović je naglasio i da ova inicijativa predstavlja odličnu platformu za diskusiju i rješavanje regionalnih bezbjednosnih izazova u globalnom bezbjednosnom okviru.

Na sastanku je konstatovano da se kroz ADRION inicijativu razvija udruživanje kapaciteta i unaprjeđenje regionalne saradnje, a dogovoreno je da se zemlje članice još više zalažu za poboljšanje efektivnosti i prepoznatljivosti inicijative.

“Usvojena je Zajednička izjava, kojom se prepoznaje dosadašnja uspješna saradnja u proteklih 20 godina od osnivanja Inicijative, te definišu dalji koraci saradnje zemalja članica u cilju povećanja pomorske sigurnosti i bezbjednosti”, dodaje se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali i komandant Mornarice kf Milan Jevtović i načelnica Direkcije za međunarodnu saradnju Žana Špadijer.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.