Politika

Perić: Vlada i Skupština da obavljaju samo aktivnosti za funkcionisanje države

Vlada i Skupština, do konstituisanja novog saziva, treba da obavljaju samo aktivnosti neophodne za nesmetano funkcionisanje države, istakao je jedan od osnivača Preokreta Srđan Perić.

Perić: Vlada i Skupština da obavljaju samo aktivnosti za funkcionisanje države Foto: preokret
Portal AnalitikaIzvor

Perić je istakao je da se manje od 40 dana od održavanja vanrednih parlamentarnih izbora zahuktava rad Vlade i Skupštine koji je suštinsko otpočinjanje funkcionerske kampanje.

Ističe da je namjera da odluke i zakone donosi rukovodstvo i funkcioneri koji izvjesno neće biti odgovorni za njihovo sprovođenje, čime se direktno urušava princip odgovornosti koji je štetan po cijeli sistem,

"Jer će buduća nova Vlada - koja će biti sasvim drugačije konstelacije odnosa sprovoditi odluke aktuelne Vlade u tehničkom mandatu - koja neće snositi političku odgovornost za odluke koje donosi i zakone koje predlaže", rekao je Perić.

On je upozorio da usred predizborne kampanje, Vlada i Skupština imaju intenzivirane aktivnosti koje imaju za cilj favorizovanje stranaka trenutne većine i korišćenje toliko puta kritikovane „institucionalne prednosti“ u odnosu na nove vanparlamentarane subjekte na državom nivou.

"Time pored stavljanja u neravnopravan položaj onih koji imaju oko 40 odsto podrške građana, narušavaju duh i smisao Zakona o izboru odbornika i poslanika", kazao je Perić.

Poručuje da u praksi imamo otpočinjanje funkcionerske kampanje koju kao neprihvatljivu tretira i Zakon.

"Zato je nužno da Vlada i Skupština do izbora i konstituisanja novog parlamentarnog saziva, izbora nove Vlade, obavljaju samo one aktivnosti koje su od interesa za nesmetano funkcionisanje sistema. A da medijske spektakle ostave za svoje stranačke kampanje na koje imaju pravo u ravnopravnoj predizbornoj utakmici", smatra Perić.

Dodaje da legitimitet koji se dobija na izborima treba da bude realan odraz stavova i raspoloženja građana, a ne plod manipulisanja i zbunjivanja neprekidnim iznošenjem nejasnih i kontradiktornih političkih stavova sa pozicija javnih funcionera.

Kako je naveo, oni se ogledaju dominantno u davanju nerealnih obećanja za koja izvjesno oni koji ih daju neće biti obavezni da ih sprovode.

"Upravo iz tog razloga je nužno uvoditi standarde odgovornosti koji su u interesu građana, kako bi u slobodnoj atmosferi mogli činiti izbore u skladu sa svojim političkim preferencijama", rekao je Perić.

Portal Analitika

Komentari (8)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
d dragan_neregistrovani
04.05.2023. 12:05

Svaka cast Gospodine! Respekt!

0
3
I IstaPriča_neregistrovani
04.05.2023. 11:10

OVAJ SE JAVLJA, A NIKO GA NE FERMA IDI U PENZIJU,ILI SE BAVI POSLOM KOJIM ZNAS ?

2
1
J JASAMOVO_neregistrovani
04.05.2023. 10:39

SAN JE BITI DRITAN BITI DRITAN BIT BIT BITI DRITAN.I STO CEMO SAD?

3
0
T Troja_neregistrovani
04.05.2023. 10:15

Da sačekaju tebe dok osvojiš vlast?

3
0
P Poltron_neregistrovani
04.05.2023. 09:53

Đe piše to?

3
0
Z Zelenatoboz__neregistrovani
04.05.2023. 08:17

Ti si jos jedan trojanski konj Zeljka Ivanovica. Toboz pitke politicke poruke kojima zavodis javnost, a u stvari potices iz kuhinje Vijesti

7
0
m miodrag_neregistrovani
04.05.2023. 10:43

@Zelenatoboz__neregistrovani Ne lupaj botu Uraški

2
4
Z Zelenalol__neregistrovani
04.05.2023. 13:59

@miodrag_neregistrovani Bot URA-ski? Dotle ste stigli sa URA-skim bezobrazlukom? Tipicna zamjena teza da prikrijete ovaj “mucak” Zeljka Ivanovica

3
1