Abiznis

Penzioneri se snalaze, značila pomoć EU

Zbog energetske krize u svijetu, struja u Crnoj Gori nije poskupjela, ali je podstakla inflaciju i rast cijena svih proizvoda, što je najviše pogodilo penzionere s najnižim primanjima i socijalne slučajeve.

Penzioneri se snalaze, značila pomoć EU Foto: Ilustracija
RTCGIzvor

To je prepoznala Evropska unija, pa je kroz program pomoći za prevazilaženje posljedica energetske krize za države Zapadnog balkana opredijelila milion eura pomoći, od čega je Crnoj Gori pripalo 30 miliona. Osim direktne koristi za građane, pomoć Unije značajna je jer se, kako kaže ekonomski analitičar Predrag Drecun, šalje jasna poruka Crnoj Gori da je Brisel već smatra dijelom evropske porodice.

Penzioner Božidar Đurović iz Podgorice zbog rasta cijena od najniže penzije sve teže uspijeva da podmiri mjesečne troškove.

"Nikako, ni kraj s krajem. Snalazim se, ne znam kako", kaže on.

Zato je Božidaru 150 eura, koje je dobio početkom prošlog mjeseca iz programa pomoći Evropske unije Crnoj Gori, značilo mnogo.

"Dosta je bilo, to sam zadovoljan, važilo je 10 dana, da se ima više za ove praznike i tako", kaže Đurović.

A, Božidar je samo jedan od 40 hiljada penzionera koji je dobio pomoć od Evropske unije. Osim penzionera, 350 eura primile su i socijalno najugroženije porodice. Za sve to izdvojeno je ukupno nešto više od 8 miliona eura.

"Od ukupnog iznosa oko 2,2 miliona jepodijeljeno porodicama materijalnog obezbjedjenja i tu pomoć je primilo oko 6hiljada porodica. Takođe u iznosu od 150 eura ovu naknadu su dobile i drugi korisnici iz prava penzijskog i invalidskog osiguranja konkretno u pitanju su korisnici kod privremene naknade kod Fonda Pio, kao i korisnici materijalnog obezbjedjenja boraca", kažeEdina Dešić iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

I to je samo dio prve rate od 27 miliona eura podrške koliko je Crna Gora ove godine dobila iz regionalnog paketa pomoći Evropske unije državama Zapadnog Balkana.

S obzirom na ograničene mogućnosti državnog budžeta i nezavidan položaj u kojem su se zbog rasta inflacije našli najugroženiji evropski novac u Crnu Goru stigao je u pravom trenutku, kaže ekonomski analitičar Predrag Drecun. Osim toga, ta pomoć, kaže, ima i drugu značajnu poruku.

"Sa aspekta pokazatelja da smo već dio nekihprocesa koji idu ka Evropskoj uniji i da Evropska unija nas smatra partnerom u tom dijelu i što vodi računa da dobijemo koliki toliki dio. Dobro je što se to odnosi na socijalno ugrožene slojeve", ocjenjuje Drecun.

A, upravo je to bio i cilj Evropske unije da pokaže solidarnost sa građanima Zapadnog Balkana u prevazilaženju energerke krize koja je izazvana ratom u Ukrajini. I ne samo to.

"Cilj je i da pomognemo Crnu Goru u njenim naporima na putu kazelenoj tranziciji. Zato je osim direktne novčane pomoći najugroženijima, paketom energetske podrške opredijeljeno i 13 miliona eura za podizanje energetske efikasnosti u domaćinstvima i privredi", istakla jeOana Kristina Popa, šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Slična situacija je i u ostalim državama Zapadnog Balkana, što je prepoznala i Evropska Unija, pa je za cijeli region obezbijedila milijardu eura pomoći. Drugu ratu od 3 miliona eura iz tog paketa podrške Crna Gora dobiće naredne godine.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
B Bokelj_neregistrovani
02.05.2023. 14:31

A što mene treba da UE daje dodatke dok samu u penziji kad sam to odradio shodno zakonu o penzijskom osiguranju. Taj gest EU trebao bi da se odnosi na beskućnike i one bez radnog odnosno penzijskog staža. No, gospodo, dajte vi nama odgovor dje su novci koji su bili u fondu?

8
0