Društvo

Uputili otvoreno pismo predsjedniku Savjeta AEM Crne Gore

PEN Centar zahtijeva trajnu zabranu emitovanja Happy TV kao notornog promotera govora mržnje

Posebno mjesto u medijskom ratu protiv Crne Gore odavno je zauzela TV Happy. Nikada se na toj televiziji nije pojavila ni sekunda programa koji bi o Crnoj Gori, Crnogorcima i građanima Crne Gore izvještavao sine ira et studio, dakle, na objektivan i uravnotežen način koji dolikuje ozbiljnim ljudima i profesionalcima u medijima

PEN Centar zahtijeva trajnu zabranu emitovanja Happy TV kao notornog promotera govora mržnje Foto: Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor

Godinama brojne beogradske medijske kuće vode specijalni rat protiv slobodne i samostalne Crne Gore, njenih građanskih vrijednosti, njene istorije, kulture, jezika, multinacionalnosti i multikulturnosti. Generalno obilježje njihovih uređivačkih politika u pogledu svega što nosi crnogorski predznak je teška netrpeljivost, mržnja i neskrivena želja da se na svaki način naškodi Crnoj Gori, Crnogorcima i svim čestitim i lojalnim građanima Crne Gore, ocijenili su iz crnogorskog PEN Centra.

Oni suuputili otvoreno pismo predsjedniku Savjeta Agencije za elektronske medije Crne Gore Branku Boškoviću, i kazali da zahtijevaju trajnu zabranu u emitovanja Happy televizije kao notornog promotera govora mržnje.

- Posebno mjesto u medijskom ratu protiv Crne Gore odavno je zauzela TV Happy. Nikada se na toj televiziji nije pojavila ni sekunda programa koji bi o Crnoj Gori, Crnogorcima i građanima Crne Gore izvještavao sine ira et studio, dakle, na objektivan i uravnotežen način koji dolikuje ozbiljnim ljudima i profesionalcima u medijima - poručili su oni.

U PEN Centru su kazali da je ta televizija prevršila svaku mjeru svojim mizoginim i fašističkim govorom uperenim protiv građanki i građana jednog od crnogorskih gradova.

- Koristeći osuđenog ratnog zločinca – koji je poslužio kao megafon njene uređivačke antipolitike - ova je medijska kuća Cetinjanke i Cetinjane kvalifikovala kao kurve i kurvinu kopilad!? Za mnogo blaže uvrede u tradicionalnoj Crnoj Gori padale su glave! Danas je drugo vrijeme i niko razborit neće tražiti glavu fašističke ološi uvijek spremne na vrijeđanje, kriminal i zločin - kazali su oni.

Međutim, kako ističu, s punim moralnim pravom građanska crnogorska javnost, svi ljudi dobre volje i uravnoteženog moralnog senzibiliteta moraju tražiti od sadašnje crnogorske vladajuće nomenklature da na odgovarajući način zaštiti obraz i dostojanstvo svakog čovjeka i svake nacionalne, vjerske i svake druge zajednice u Crnoj Gori.

- Obaveza je Agencija za elektronske medije Crne Gore i njenog Savjeta da u svakoj konkretnoj situaciji stoji na prvoj liniji te odbrane. Nažalost, u brojnim situacijama kada je otvoreni fašizam iz regionalnih medija, posebno fašistički odnos prema Crnoj Gori, doslovno zapljuskivao Crnu Goru, dodatno stvarajući u njoj vrlo seriozne političke napetosti, Agencija ne samo da nije bila na visini svog osnovnog zadatka, nego je direktno izbjegavala da ga obavlja. Na taj način, umjesto da onemogućava medijski rat protiv Crne Gore, ona mu je sekundirala prenebregavajući zakonske obaveze - navode iz PEN Centra.

Oni smatraju da niko razborit ne može pretpostaviti da će se, zbog brojnih i žestokih kritičkih reakcija iz Crne Gore i regiona, uređivačka politika TV Happy uljuditi i prestati da bude fašistički nastrojena protiv Crne Gore.

Zbog toga zaključuju da je jedino i trajno rješenje trajna zabrana emitovanja cjeline njenih programa na teritoriji Crne Gore.

- Očekujemo da Savjet Agencije pažljivo razmotri i prihvati naš prijedlog. Za sebe zadržavamo pravo i obavezu da o cijelom slučaju obavijestimo Internacionalni PEN centar, sve nacionalne PEN centre, kao i druge važne međunarodne činioce - zaključili su u PEN Centru.

Portal Analitika