Društvo

Osudili napad na ekipu Gradske TV

PEN centar: Aktuelna crnogorska politička scena veće ruglo od divlje deponije u Budvi

Novi napad na novinare u Grblju, čiji su vinovnici najbliži srodnici predsjednika opštine Budva Marka Carevića, rezultat je ambijenta opšte destrukcije društva koji je kreirala Abazović-Krivokapićeva vlada u protekle dvije godine - ocjenjuju iz PEN centra.

Napad na novinare Gradske TV u Grblju Foto: Gradska TV
Napad na novinare Gradske TV u Grblju
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorski PEN centar reagovao je povodom napada na ekipu Gradske TV u Grblju. Kako su poručili, gradonačelnik Budve kao i njegovi srodnici, zaštićeni su od zakona.

''Na meti srodnika lokalnoga kabadahije, za kojega ne važe zakoni Crne Gore – zaštićenog od strane Države zahvaljujući ekonomskoj i političkoj moći – našla se ekipa Gradske televizije zbog pripremanja istraživačkoga priloga o nekontrolisanoj zloupotrebi državnih resursa na koju uporno ćuti i Država i nevladin sektor. U stvarnosti u kojoj je progon neistomišljenika legitimisan kao uobičajena pojava, nije nikakvo čudo da se najbliži srodnici budvanskoga gradonačelnika – uzurpatora državnoga zemljišta, čovjeka koji javno teritoriju suverene crnogorske države tretira kao teritoriju države Srbije, osile do te mjere da brutalno napadnu novinarku i ekipu Gradske televizije dok su bili na radnom zadatku – da pokažu javnosti dubinu kala u koji je potonula Crna Gora'', navodi se u saopštenju.

PEN centar ističe da danas, sa istih adresa sa kojih su se redovno čule reakcije zbog najmanjih administrativnih propusta, ''odliježe samo zavjetni muk''.

''Dok su se prije dolaska na vlast Abazović-Krivokapićeve vlade, s brojnih adresa – od „nezavisnih“ medija, preko nevladina sektora do ambasada zapadnih zemalja u Crnoj Gori – redovno mogle čuti reakcije i na najmanji administartivni propust prethodnih vlasti, danas s istih adresa odliježe zavjetni muk na sve oblike zloupotrebe vlasti, progona političkih neistomišljenika, nacionalnu segregaciju, izborni inženjering i korupciju, prijetnje novinarima i intelektualcima i brojne druge anomalije aktuelnoga režima. Umjesto javne osude i zahtjeva da se prekine s takvim pogubnim političkim praksama, svjedočimo da se jedan od korifeja crnogorskoga društvenog propadanja, Dritan Abazović, pokušava prepakovati u predvodnika nove „evropske vlade“, koju po svaku cijenu želi sastaviti sa simbolom svih retrogradnih procesa u Crnoj Gori u potonjih 30 godina – proruskom i velikosrpskom Socijalističkom narodnom partijom'', ističe se u saopštenju.

PEN centar smatra da atmosfera prijetnji i progona, koja je kako tvrde kreirana zahvaljujući politici Abazović-Krivokapićeve vlade i praćena opštom destrukcijom Države, prijeti da ozbiljno naruši bezbjednosnu situaciju u zemlji.

''Novinarka Gradske TV juče je brutalno spriječena u pokušaju snimanja priloga o divljoj deponiji u neposrednom zaleđu nekadašnje metropole crnogorskog turizma. No od te divlje deponije otpada veće je ruglo aktuelna crnogorska politička scena koja je dovela do situacije u kojoj sva načela etike, građanska prava i slobode, mir i sigurnost i sl. djeluju kao nepovratom izgubljene kategorije.

Crnogorski PEN centar oštro osuđuje napade na medije i upozorava nosioce političke moći da moraju preduzeti hitne mjere za suzbijanje takvoga ponašanja koje je u protekle dvije godine postalo redovna forma pritiska na novinare i intelektualce koji kritički preispituju postupanja vlasti'', zaključuje se u saopštenju.


Portal Analitika