Politika

Pekić: Bar da bude prepoznat kao opština koja evropska sredstva koristi za razvojne projekte

Kandidat za odbornika sa liste "Može Bar, može Crna Gora" Darko Pekić upitao je večeras gdje je ta opština kada su u pitanju mala i srednja preduzeća i razvoj inovativnosti.

Pekić: Bar da bude prepoznat kao opština koja evropska sredstva koristi za razvojne projekte Foto: URA
Portal AnalitikaIzvor

“Još daleko… Uprkos značajnim izdvajanjima iz opštinskog budžeta za podršku razvoju preduzetništva, rezultati su minimalni. Opština Bar preferira koncept da manjim iznosima treba nagraditi što veći broj projekata, umjesto da fokus bude na kvalitetu projekata za koje treba izdvojiti veća finansijska sredstva. Takvim postupanjem bi se najboljim inovatorima omogućila neophodna finansijska sredstva”, kazao je on.

Potrebno je, smatra on, ostvariti saradnju sa zajednicama novih stanovnika Bara koji su došli iz Ukrajine, Turske i Rusije. Na taj način bi se, dodaje on, iskoristio i njihov inovativni kapacitet što bi dobrinjelo boljoj apsorpciji sredstava iz EU fondova.

Bar, kako je istakao, mora biti prepoznat kao opština koja evropska sredstva koristi za razvojne projekte.

“Dosadašnja praksa lokalne samouprave pokazala je da se sredstva u najvećoj mjeri koriste za projekte koji ne donose suštinske promjene. Da bi se to spriječilo potrebno je da se postojeći kadar motiviše, edukuje i osvježi obučenim ljudima, što će kao krajnji cilj imati značajno prepoznavanje inovativnog potencijala. Zato su Baru neophodne promjene i novi ljudi, što je jedini način da kreativna zajednica u potpunosti iskoristi svoj inovativni kapacitet. Može Bar”, dodao je Pekić.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.