Politika

Pejović sa Kunom: Crna Gora podržava osnovne principe kineske spoljne politike

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović sastao se danas sa ambasadorom Narodne Republike Kine u Crnoj Gori, Fan Kunom

Pejović sa Kunom: Crna Gora podržava osnovne principe kineske spoljne politike Foto: Skupština Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Konstatujući da je Kina jedan od najznačajnijih bilateralnih partnera Crne Gore, te da dvije države u kontinuitetu razvijaju stabilne i prijateljske odnose, Pejović je, kako je saopšteno iz Skupštine, izrazio zadovoljstvo povodom susreta sa ambasadorom, čiji je, kako je istakao, dosadašnji aktivan angažman i sjajno razumijevanje crnogorskih politika, institucionalno prepoznato.

"Potpredsjednik je naglasio da Crna Gora nedvosmisleno podržava osnovne principe kineske spoljne politike oslonjene na međusobno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao principa koji je i državni prioritet naše zemlje, te ponovio da u tom kontekstu naša država, uvažavajući pitanja koja su od kineskog nacionalnog interesa, snažno podržava i poštuje princip ,,jedne Kine”. On je zahvalio na uvažavanju i neupitnoj podršci Kine strateškom opredjeljenju i razvojnom putu Crne Gore, ističući da punopravno članstvo u EU, kao odraz političke volje, ali i očekivanja više od tri četvrtine građana, ostaje primarni spoljnopolitički cilj", saopšteno je iz Skupštine. 

Pejović je ukazujući na značaj jačanja međuparlamentarnog dijaloga, pozdravio dalje intenziviranje razmjene iskustava i znanja na nivou radnih tijela i službi, izrazivši uvjerenje da će u najskorije vrijeme kroz nadležni skupštinski odbor biti pokrenuta inicijativa za imenovanje crnogorskog ambasadora u Pekingu.

"Ocjenjujući da je ekonomija glavno polje saradnje, kao i da dvije države dijele zajedničku viziju u čijoj je osnovi unapređenje ekonomskog standarda stanovništva, potpredsjednik je poručio da u perspektivi postoji značajan prostor za dodatno intenziviranje partnerstava u ovim oblastima, ali i istakao da Crna Gora ne manje vrednuje i kvalitet saradnje koja je ostvarena u domenu infrastrukture, turizma kao i obim ulaganja Kine u ,,zelenu” energiju u Crnoj Gori, doprinoseći time integrisanju ,,zelenih” principa u razvojni put naše države", navodi se u saopštenju. 

Ističući da dvije države povezuje duboko, tradicionalno, istorijsko prijateljstvo, ambasador Narodne Republike Kine u Crnoj Gori Fan Kun je poručio da je upravo takvo polazište najbolja osnova i preduslov za dalje razvijanje i unapređenje odnosa u svim sferama od obostranog interesa.

"On je izrazio zadovoljstvo povodom susreta sa potpredsjednikom Pejovićem, ocjenjujući da se na novoj političkoj sceni Crne Gore prepoznaju ljude koji su političkom životu zemlje donijeli svježinu i uspostavljanje novih vrijednosti. Ambasador je naglasio da Kina posebno cijeni činjenicu da Crna Gora u svakom trenutku poštuje princip ,,jedne Kine”, te istakao da ništa manje Kina daje punu podršku nastojanjima i naporima naše zemlje na putu EU integracija", saopšteno je iz Skupštine. 

On je, kako se navodi u saopštenju, naveo da je Kina u potpunosti zainteresovana za dalje unapređenje odnosa u tradicionalnim sferama saradnje. 
"Ali i poručio da postoji značajan prostor za jačanjem partnerstva i u drugim oblastima, najprije u sferi razvoja i implementacije digitalnih tehnologija i zelenih politika, budući da je, kako je kazao, jasno da nove strukture sastavljene od mladih političara, prepoznaju ove vrijednosti kao dio svog razvoja", navodi se u saopštenju. 


Portal Analitika