Politika

Poslanica DPS-a

Pejović Milatoviću: Ako nastavite sa ovim mjerama zaboravite i na sljedeću sezonu

Nastavak Prve - posebne sjednice Prvog redovnog zasijedanja Skupštine Crne Gore u 2021. godini - četvrti dan.

Pejović Milatoviću: Ako nastavite sa ovim mjerama zaboravite i na sljedeću sezonu Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

Poslanica DPS-a Daliborka Pejović pitala je ministra za ekonomski razvoj Jakova Milatovića da li mjere koje to ministarstvo preduzima zaista predviđaju brz i efikasan izlazak iz ekonomske, socijalne i zdravstvene krize. 

„Kako ocjenjujete efekte tih mjera sada i u nekom narednom periodu i sa tim u vezi htjela sam da Vas napomenem da li imate spremne kapacitete da ono što vam je pružena ruka EU, a to su predpristupni fondovi koristite na adekvatan način“, upitala je Pejović.

Ona je navela da bi voljela da joj neko konačno kaže kada počinje odgovornost trenutne Vlade.

„Da li odgovornost počinje sa svakodnevnim kritikama i pravdanjima onoga što je uradio neko prije ili odgovornost počinje onog trena kada počinjete da preduzimate određene mjere“, navela je Pejović i napomenula da epidemiološki indikatori nijesu nimalo ohrabrujući.

„Crna Gora je danas prva zemlja u svijetu koja ima popunjenost bolničkih kapaciteta u odnosu na 100 hiljada stanovnika, a sedma po broju smrtnosti. Bez obzira na mjere imamo katastrofalne pokazatelje“, podsjetila je poslanica DPS-a. 

Pejović je konstatovala da ministar, kao i ona, žive u okruženju građana koji nemaju njihov standard i koji danas maltene tumaraju u odnosu na to gdje će im sjutra biti perspektiva.

„Svjetlo na kraju tunela malo ko danas vidi u Crnoj Gori“, naglasila je poslanica DPS-a.

Milatović je istakao da je Vlada, u trenutku kada je osnovana, imala jednu od najtežih situacija u Evropi. 

„Naslijedili smo zemlju koja je imala najveću ekonomsku krizu u Evropi. Koja je jednim dijelom uzrokovana pandemijom, ali jednim drugim dijelom nekim lošim političkim odlukama prethodne vlade koje su uticale na realizaciju turističke sezone“, naveo je ministar. 

Prema njegovim riječima, Crna Gora ima teške strukturalne ekonomske probleme. 

„Crna Gora je zemlja koja ima deficit tekućeg računa od nekih 15 procenata i taj deficit finansira se iz direktnih stranih investicija koje su uslijed krize prošle godine bile na jako malom nivou“, podsjetio je Milatović i istakao da ova vlada ima jedan od najtežih poslova u Evropi.

On je rekao da Ministarstvo ekonomskog razvoja trenutno koordinara sa tri velike teme koje se tiču evropskih fondova, a to je tema unaprijeđenja konkurentnosti, inovativne politike i politika tržišta rada.

„U okviru Ministarstva ojačano je odjeljenje za evropske integracije. Postoji prostor da sredstva koja dobijemo od EU fondova efikasnije upotrebimo. Jedan od važnih fokusa moga Ministarstva biće reforma tržišta rada i unaprijeđenje uloge koju Zavod za zapošljavanje treba da ima u društvu“, podvukao je Milatović

Pejović je ocijenila da Vlada još uvijek nije stvorila neophodne kapacitete za pristup EU fondovima. „Mislim da to nije za oprost“, kazala je poslanica DPS-a.

Ona je govoreći o turizmu u Crnoj Gori kazala da je toliko kontroverznih informacija da je pitanje da li se iko više ozbiljan može baviti adekvatnom prognozom. 

„I Grčka i Turska su uvele potpuno zatvaranje u predsezoni. Nijesu to uradili zato što se igraju turizmom u njihovim državama nego imaju osjećaj što je najbolje za uraditi da bi se sezona pripremila na najbolji način. Vi ste zagovornik da zatvaranja nema i da je to pogubno za ekonomsku politiku, ali isto tako imajte na umu jednu važnu činjenicu. Što ćemo da radimo sa ranim bukingom ako nemamo adekvatan ambijent da uopšte ljudi žele da ovdje dođu. Glavna turistička sezona traje mjesec ili dva. Ako čekate da efekti ovih ekonomskih mjera tada dobiju na svom značaju vi zaboravite i ovu sezonu“, zaključila je Pejović.

Sa druge strane Milatović je ocijenio da će predstojeća turistička sezona biti uspješna.

"Granice će ostati otvorene, kad je region u pitanju, sasvim sigurno. Ja se nadam da će u narednom periodu, uz odluku nadležnih, uz poboljšanje medicinske situacije, doći se u situaciju da još više zemalja uključimo da ulaze u Crnu Goru", rekao je ministar.

Govoreći o ugostiteljskim objektima, on je kazao kako misli da će u narednom periodu mjere prema toj grani biti liberalizovane i u nekim drugim opštinama.

"Da nagovijestim da smo o ovome diskutovali juče na sjednici Savjeta i da vjerujem i da će u nekim drugim opštinama ova mjera u skorijem periodu biti liberalizovana i da ćemo u tom smislu očekivati jednu vrstu normalizaciju rada ugostiteljskih objekata, ali bih ostavio ovo da u nekom formalnom smislu bude rečeno", naveo je Milatović.Portal Analitika