Društvo

U nekim gradovima imamo samo po jednog pedijatra

Pedijatri napuštaju domove zdravlja

Milena Popović - Samardžić kaže da imaju podatak da je jedna broj svršenih doktora medicine napustio zdravstveni sistem i otišao u inostranstvo

Pedijatri napuštaju domove zdravlja Foto: internet/ilustracija
DanIzvor

Predstavnici ljekara i doktori smatraju da problem odliva kadra u Crnoj Gori nije zaustavljen i da je on posebno izražen zbog jačanja privatnog sektora, koji je doveo do toga da sve veći broj pedijatara napušta domove zdravlja u potrazi za lakšim poslom. Ljekari sa kojima smo razgovarali ističu da ne postoji kontrola izdavanja privremenih licenci za rad za ljekare iz regiona, koji vikednom u ogromnom broju dolaze da rade kod privatnika. Obašnjavaju da potpisivanje sporazuma sa državama iz regiona prema kome se izjednačavaju diplome doktora medicine neće imati negativne posljedice ako Ljekarska komora bude kontrolisala izdavanje licenci.

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović-Samardžić kazala je za "Dan" da se nastavlja odliv ljekara iz javnih ustanova i da oni češće odlaze kod privatnika zbog manjeg obima posla i veće zarade. Ona ukazuje da, zbog učestalih prelazaka pedijatara u privatne ambulante, jedan broj zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori nema dječijeg ljekara u dvije smjene, ili ima manjak doktora, što predstavlja veliki problem za organizaciju posla.

Popović Samardžić kaže da imaju podatak da je jedan broj svršenih doktora medicine napustio zdravstveni sistem i otišao u inostranstvo.

"Fale nam pedijatri, i to je trenutno najveći problem domova zdravlja. U nekim gradovima imaju samo po jednog pedijatra, zbog čega ne mogu da organizuju rad u dvije smjene. Pedijatri najčešće odlaze da rade kod privatnika zbog velikog obima posla i nedostatka protokola, pošto moraju da pregledaju znatno veći broj pacijenata, a onda se postavlja pitanje kvaliteta pregleda jer nemaju dovoljno vremena. Imamo situaciju i da kolege odlaze u Srbiju da rade. Tako je jedan bračni par, oboje ljekari Specijalne bolnice Risan, napustio tu ustanovu i nastavio rad u Beogradu. Uskoro ćemo ponovo započeti analizu odlazaka ljekara iz Crne Gore. To praćenje smo prekinuli kada je počela epidemija. Praksa pokazuje da naši ljekari sada češće prelaze u privatni sektor nego što odlaze u inostranstvo. Mislim da smo korekcijom plata donekle zaustavili taj trend. Imamo i jedan broj kolega koje su otišle, a sada kaže da su kod nas uslovi i zarade na nivou razvijenih država", ističe Popović Samardžić.

Ona ne očekuje posljedice od potpisivanja regionalnog sporazuma koji omogućava da ljekari sa našim diplomama rade u susjednim državama.

"Većina naših kolega je specijalizirala u Beogradu i Srbiji, tako da je logično da jedna broj njih tamo nastavi da radi. U Crnoj Gori nemamo specijalističku edukaciju", kaže naša sagovornica.

Do 2020. godine otišlo 200 doktora

Popović Samardžić kaže da je do izbijanja epidemije za pet godina zdravstveni sistem napustilo 200 ljekara.

"Ne znamo tačan podatak koliko je bilo odlazaka tokom prethodne dvije godine, ali ćemo uskoro uraditi i tu analizu. Imali smo samo nekoliko ljekara koji su se vratili u javni zdravstveni sistem, ali i dalje možemo da vidimo da se kolege radije odlučuju da rade kod privatnika. Vidjećemo kako će sve to uticati na naš sistem zdravstva. Očekujemo da povećanje plata spriječi napuštanje javnih bolnica", kazala je Popović - Samardžić.

Član Odbora za zdravstvo Skupštine Crne Gore i hirurg Vladimir Dobričanin ističe u izjavi za "Dan" da Ministarstvo zdravlja i Ljekarska komor moraju da zaštite sistem zdravstva i da provjeravaju ko iz regiona dobija licencu za rad.

"Nije problem priznavanje diploma u svim državama regiona, već ko dobija licencu za rad. Potrebno je uvesti rigoroznu kontrolu izdavanja licenci. Znamo da vikendom dolazi ogroman broj ljekara iz Srbije da zarade neki novac u našim privatnim zdravstvenim ustanovama. To destabilizuje naš sistem, jer imamo dovoljno ljekara za veći dio oblasti. Trenutno u Crnoj Gori vlada javašluk sa izdavanjem licenci jer ljekari dolaze i pregledaju građane u kozmetičkim salonima. Država mora da obrati pažnju ko nam liječi građane", rekao je Dobričanin.

Portal Analitika