Crna hronika

Optuženi za članstvo u kriminalnoj organizaciji prvo negirali, a potom priznali učešće u pripremanju više likvidacija

Pavićević, Orlandić i Pejović osuđeni na ukupno šest godina i mjesec

Marko Pavićević, Vuk Orlandić i Boris Pejović osuđeni su na ukupno šest godina i mjesec zatvorske kazne nakon što je Viši sud prihvatio sporazume kojim su priznali nedozvoljeno držanje oružja i članstvo u kriminalnoj organizaciji koja je formirana radi likvidacija više osoba, a kao jedna od meta pominje se i Baranin Jovan Đurović.

Pavićević, Orlandić i Pejović osuđeni na ukupno šest godina i mjesec Foto: Pixabay
PobjedaIzvor

Presudom je naloženo osuđenima da uplate po 500 eura Kliničkom centru Crne Gore u humanitarne svrhe.

Odluku o prihvatanju nagodbe koju su ovi optuženi potpisali sa Specijalnim tužilaštvom a potom i presudu u ovom slučaju donio je sudija Višeg suda u Podgorici Dragoje Jović.

Pavićević je za priznanje članstva u kriminalnoj organizaciji i nedozvoljeno držanje oružja osuđen na ukupno dvije godine i mjesec zatvorske kazne dok su Pejović i Orlandić za ista krivična djela osuđeni ukupno na po dvije godine robije.

Pavićević i Orlandić uhapšeni su 10. marta prošle godine dok su lisice na ruke Pejoviću stavljene šest mjeseci kasnije 19. septembra zbog sumnji istražitelja da su u drugoj polovini 2019. godine postali članovi kriminalne organizacije koju je formirala N. N. osoba radi izvršenja nekoliko likvidacija.

Prema navodima istrage, jedna od meta ove kriminalne organizacije trebalo je da bude Baranin Jovan Đurović, brat pokojnog Luke Đurovića.

"Da je kriminalna organizacija formirana radi vršenja neodređenog broja ubistava, prema tvrdnjama iz dokumentacije, mjera tajnog nadzora, navodi se da će biti likvidirano više osoba, te da će upravo u odnosu na neku sporednu metu biti plaćeno 100.000 eura", navodi se u optužnici koju potpisuje specijalni tužilac Saša Čađenović.

Zadatak Pejovića je bila nabavka oružja koje su Pavićević i Orlandić trebalo da koriste u likvidaciji.

Pavićević je prihvatio da izvršava krivična djela protiv života i tijela, nabavlja i drži oružje s optičkim nišanom i prigušivačima, kao i municiju. Takođe, sumnja se i da je imao zadatak da krade prevozna sredstva sa drugim članovima klana radi izvršenja krivičnih djela protiv života i tijela.

Istraga je utvrdila, a optužnica predstavila, da je vozila preuređivao i skrivao do izvršenja krivičnih djela kao i da je nabavljao benzin za njihovo paljenje nakon izvršenja krivičnih djela.

Tužilaštvo tereti Vuka Orlandića da je postupao po naredbi organizatora kriminalne grupe da nabavlja oružje, skriva i drži, te da ih predaje članovima organizacije. Takođe, kako se sumnja, i on je imao zadatak da nabavlja vozila i benzin kojim bi se ona zapalila i tako uklonili tragovi nakon izvršenja krivičnih djela.

Istragom ove kriminalne organizacije, istražitelji su utvrdili da su članovi osim nabavke oružja, za potrebe izvršenja krivičnog djela, u Ulcinju ukrali automobil ,,golf 2“, koji su navodno planirali da zapale nakon zločina.

Utvrđeno je i da su članovi ove grupe imali štek-stan u Baru u kojem je pronađena snajperska puška sa izbrušenim fabričkim brojem.

Osim automatskog oružja i municije, prilikom pretresa vozila nađenog u Borskoj ulici u Baru, a za koje je istragom utvrđeno da je korišćeno od članova kriminalne grupe, pronađena su i dva plastična kanistera sa 40 litara benzina.

Oralandić i Pejović su nakon hapšenja negirali optružbe Specijalnog državnog tužilaštva dok se Pavićević branio ćutanjem.

Prilikom njihovog hapšenja pronađena su i oduzeta sredstva komunikacije sa inostranim krarticama i sa najvišim stepenom kripto-zaštite, a koja su im služila za međusobnu komunikaciju prilikom realizacije krivičnih djela.

Portal Analitika