Svijet

Ispravka vijesti

DFC istražio i ustanovio da je u pitanju dezinformacija Patrijarh Kiril nije izjavio da Ukrajina mora biti uništena kao nacistički Rajh

Tragom vijesti koju je Portal Analitika prenio sa Danas.rs, Digitalni forenzički centar je detaljno istražio informaciju i označio netačnom da je Ruski pravoslavni patrijarh Kiril u govoru pred vojskom pozvao na uništenje Ukrajine.

DFC istražio i  ustanovio da je u pitanju dezinformacija  Patrijarh Kiril nije izjavio da Ukrajina mora biti uništena kao nacistički Rajh Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY
DanasIzvor

TAČNA VIJEST - ŠTA SU ČINJENICE

DFC: Kiril u govoru nije pominjao Ukrajinu

Regionalni i domaći mediji juče su objavili informaciju da je ruski patrijarh Kiril u govoru nakon liturgije, u Glavnom hramu Oružanih snaga Ruske Federacije, kazao da „Ukrajina jednom mora biti uništena kao nacistički Rajh“. U pitanju je dezinformacija, naveli su iz Digitalnog forenzičkog centra.

Ni u jednom trenutku, kako navode, ruski Patrijarh ne spominje Ukrajinu tokom svog govora.

“U svom govoru nakon liturgije Kiril kaže: "Slomili smo kičmu fašizmu, koji bi nesumnjivo pobijedio da nije bilo Rusije, da nije podviga našeg naroda“, piše u objavi DFC-a na Tviteru.

Portal Analitika je objavio odmah narednog dana demanti DFC-a

NETAČNI ORIGINALNI TEKST - OZNAČEN KAO DEZINFORMACIJA

“Jednom smo slomili kičmu fašizmu, uradićemo to ponovo“, kazao je dodajući da Ukrajina jednom mora biti uništena kao nacistički Rajh.

“Rusija je odigrala odlučujuću ulogu u porazu fašizma”, rekao je patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril poslije liturgije u glavnom hramu Oružanih snaga zemlje, prenose RIA Novosti.

“Slomili smo kičmu fašizmu, koji bi nesumnjivo pobijedio da nije bilo Rusije, da nije podviga našeg naroda“, dodao je.

Istovremeno, ruski patrijarh je takođe pozvao Gospoda u pomoć i pomolio se za mir u Ukrajini.

Kada je Rusija počela ofanzivu na Ukrajinu 24. februara Vladimir Putin rekao je da je to urađeno na zahtjev takozvanih nezavisnih republika Donjeck i Luganjsk. Kiril je čvrsto stao uz Putina a u svojim propovjedima redovno ponavlja retoriku Moskve.

“Ako Ukrajinu vidimo kao prijetnju imamo pravo koristiti silu kako bi osigurali da je ta prijetnja iskorijenjena”, rekao je nedavno Kiril pravoslavnim vjernicima.

Patrijarh je takođe sve one koji se protive potezima Moskve u Ukrajini nazvao „silama zla“ koje žele da unište istorijsko jedinstvo dvije zemlje.

Portal Analitika