Abiznis

Samo četiri državna preduzeća isplatila dio dobiti iz prethodne dvije godine u državni trezor

Partijski uhljebi građanima uplatili samo 4,5 miliona

Dividendu u budžet uplatili su samo Montenegro bonus, Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Regionalni vodovod i Pošta Crne Gore


BROJKA: 40 miliona eura Vlada je očekivala da će naplatiti od profita državnih preduzeća u protekle dvije godine

Partijski uhljebi građanima uplatili samo 4,5 miliona Foto: UGC
PobjedaIzvor

Državna preduzeća su iz profita iz prethodne dvije godine do ponedjeljka u državnu kasu uplatila ukupno 4,57 miliona eura, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva finansija. To je još jedan od dokaza da od državnih preduzeća koristi nemaju svi građani, već samo partijski uhljebi.

Vlada je još 8. juna usvojila informaciju kojom je zadužila predstavnike države u skupštinama akcionara, upravnim i odborima direktora kompanija u većinskom državnom vlasništvu da 30 odsto dobiti iz 2021. i 70 odsto iz 2022. godine uplate u državni trezor. Vlada je prvobitno očekivala iznos od 40 miliona eura po tom osnovu.

UPLATE

Iz resora na čijem je čelu Aleksandar Damjanović je Pobjedi saopšteno da su samo četiri preduzeća uplatila u budžet dio dobiti iz prethodne dvije godine, od čega su samo tri do sada u potpunosti ispunila ovu obavezu.

– Rebalansom budžeta za ovu godinu prihodi od kapitala planirani su na 44,3 miliona eura, što je za 40 miliona eura više u odnosu na Zakon o budžetu za ovu godinu, a uvećanje se odnosi na očekivane uplate dividende iz preduzeća u većinskom državnom vlasništvu. Međutim, uvažavajući sve okolnosti i ograničenja na koja su ukazala pojedina preduzeća, procjena je da će po ovom osnovu u budžet države biti uplaćeno oko 15 miliona eura – kazali su iz Ministarstva. Naveli su da su dividendu u budžet uplatili Montenegro bonus, Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Regionalni vodovod i Pošta Crne Gore.

– Napominjemo da je CGES djelimično postupio po zaključcima, imajući u vidu da još nijesu uplatili dio dobiti iz 2021. godine. Vlada je odlučila da Monteput 30 odsto dobiti iz 2021, ukupno 651.235 eura, usmjeri u izradu projektne dokumentacije za Jadransko-jonski auto-put, a 70 odsto iz 2022, ukupno 2,44 miliona eura, za izradu glavnog projekta druge dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice – kazali su iz Ministarstva.

Iz tog resora sa saopštili da obaveza za uplatu dijela profita u budžet važi za Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE), Elektroprivredu (EPCG), HG Budvansku rivijeru, Morsko dobro, Marinu Bar, Regionalni ronilački centar, Rudnik uglja, Sveti Stefan hotele i Zaštitu prostora.

– COTEE i Zaštita prostora su pokrenuli inicijativu raspodjele dobiti u skladu sa zaključcima Vlade i brzo očekujemo njihovu uplatu. EPCG nas je obavijestila da će izvršiti uplatu u ime grupacije (matične EPCG i zavisnih društava Rudnika uglja, CEDIS-a i Berze električne energije). Budvanska rivijera nas je informisala da će do kraja septembra imati skupštinu akcionara na kojoj će razmatrati raspodjelu dobiti - rekli su iz Ministarstva.

ZBRKA

Prvobitno je vladinom informacijom bilo obuhvaćeno 31 državno preduzeće koje je poslovalo pozitivno makar u jednoj od dvije tražene poslovne godine.

– Javilo se 13 preduzeća i saopštilo da ne podliježu toj obavezi, pozivajući se na ograničenja propisana članovima 237 i 266 Zakona o privrednim društvima. Još četiri društva su ukazala da ne mogu uplatiti dio dobiti zbog ograničenja iz drugih posebnih zakona, statutarnih akata i odredbi EU regulative – saopštili su iz Ministarstva i dodali da je, u konačnom, svega 14 preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, koja su poslovala sa profitom, obavezna da dio dobiti uplate u budžet.

Iz Ministarstva su podsjetili da shodno članovima 122 i 238 Zakona o privrednim društvima, akcionar ima pravo da učestvuje u raspodjeli dobiti društva u obliku dividende, kada je donijeta odluka o podjeli dobiti akcionarima i dividenda se po pravilu isplaćuje u novcu. Napominju da član 266 propisuje da se odredbe ovog zakona primjenjuju i na akcionarsko i na društvo sa ograničenom odgovornošću. – Napominjemo da je država u prethodnom periodu u kontinuitetu ostvarivala svoja imovinska prava koja proističu iz vlasništva u privrednim društvima, a shodno Zakonu o privrednim društvima i zaključcima koji su doneseni u prethodnom periodu – saopštili su iz Ministarstva.

SLUČAJ EPCG

Podsjetili su da je skupština akcionara EPCG prošle sedmice usvojila odluku o isplati dividende za 2021. godinu u iznosu od 8,39 miliona eura, ali i odlučila da ne isplate dividendu za prošlu godinu zbog negativnog rezultata cijele poslovne grupe, iako je sama EPCG prošlu godinu završila sa profitom od 4,2 miliona eura.

– Kako je na kraju prošle godine konsolidovani rezultat EPCG grupe bio 8,68 miliona eura u minusu, izostala je i obaveza ovog privrednog društva da postupi shodno zaključcima Vlade – tvrde u Ministarstvu finansija i dodaju da je bord EPCG odluku o isplati dividende iz 2021. godine donio na bazi konsolidovanog finansijskog izvještaja matičnog i zavisnih društava - Rudnik uglja, CEDIS, Berza električne energije.

– Prema raspoloživim informacijama prijedlog odluke o raspodjeli dobiti je usvojen na skupštini akcionara, ali ta odluka još nije procesuirana prema Ministarstvu finansija, odnosno dividenda nije uplaćena. Ministarstvo finansija će nakon dobijanja dokumenata zatražiti pojašnjenja od EPCG i informaciju o tome da li su i u prethodnom periodu odluke o raspodjeli dobiti izvršene po istom principu – poručili su iz tog vladinog resora.

Istaknuto je da je Ministarstvo finansija zaduženo da kontinuirano prati dinamiku realizacije zaključaka Vlade. – Stoga je Direkcija za fiskalne rizike državnih kompanija Ministarstva finansija u stalnom kontaktu sa menadžmentom preduzeća u cilju pronalaženja optimalnog rješenja za utvrđivanje dinamike isplate dijela dobiti, a ujedno uvažavajući i objektivne okolnosti koje su onemogućile postupanje u skladu sa donešenim zaključcima Vlade – rekli su iz Ministarstva.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
l lopovi_neregistrovani
28.09.2023. 14:59

KOJA JE OVO OLOŠ,NA OKUPU,USTAJ CRNA GORO,OSLOBODIMO SE ZLA DOMAĆEGA

20
0
n nenad_mne_neregistrovani
28.09.2023. 14:44

Dobro su uplatili, treba smisliti novu "firmu" tipa, solarna kovačnica! Od koga očekivati da se ovo promjeni, ko je izašao sa nekim programom? Daj mi danas, a sjutra će neko drugi razbijati glavu! Nivo obrazovanja i morala ne može dalje dobačit!!!

19
0
I Ipi_neregistrovani
28.09.2023. 14:17

A sto ce mucenici kad moraju placat reket SPCu

23
0