Društvo

Parlamentarni kanal kreće od četvrtka

Parlamentarni kanal biće pušten u rad u četvrtak u 12 sati, saopštili su iz Skupštine, navodeći da će taj projekat umnogome povećati transparentnost i otvorenost parlamenta i njegovu dostupnost za građane.

Parlamentarni kanal kreće od četvrtka Foto: Foto:Skupština CG
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno, na Parlamentarnom kanalu, koji će se u početku emitovati kao pilot projekat, osim plenarnih sjednica, biće moguće pratiti uživo i u repriznim terminima i sjednice odbora Skupštine.
„Prethodno je znatno olakšano nakon što su svi tehnički predulovi obezbijeđeni nabavkom najsavremenije opreme – robotizovanih kamera i moderno opremljene režije u dva skupštinska salona i jednoj sali“, rekli su iz Skupštine.
Zbog toga, kako su naveli, neće biti dodatnih troškova što se tiče angažovanja eksternog kadra, već će dobar dio pomenutog posla iznijeti upravo zaposleni u Skupštini.
Iz Skupštine su kazali da će, nakon pilot projekta, biti osmišljena i sadržajna programska šema, koja će sadržati najnovije vijesti iz Skupštine, kviz o parlamentu i parlamentarizmu i druge edukativno – kulturne sadržaje koji priliče tom kanalu i tematski su vezani za njega.
Kako su naveli, očekuje se da program bude prilagođen za građane svih uzrasta, kako bi kod svih generacija razvio pravu sliku o značaju Skupštine i njenom radu i približio ga građanima.
„U tom smislu, u planu je i kreiranje i opremanje novog TV studija koji će se nalaziti u skupštinskom zdanju, a koji će, između ostalog, omogućiti intervjue i emisije sa poslanicima i direktna uključenja iz Skupštine“, kaže se u saopštenju.
Navodi se da je jedna od najznačajnijih novina, čija realizacija će uskoro i početi, uvođenje prevođenja na znakovni jezik nekih od najvažnijih sjednica Skupštine.
Ta novina, kako su kazali iz Skupštine, upravo će startovati u četvrtak, na sjednici posvećenoj Premijerskom satu.
„Na ovaj način, nakon sajta Skupštine koji je prilagođen slijepim i slabovidim usobama, ali i obezbjeđivanja mjesta u plenarnoj sali sa kojeg se osoba u kolicima može obratiti, ovaj saziv je pokazao spremnost da poboljša pristupačnost Skupštine i njenog rada osobama sa invaliditetom“, kaže se u saopštenju.
Iz Skupštine su podsjetili da su uslovi za rad novinara i izvještača iz parlamenta znatno unaprijeđeni, nakon što je novinarska loža tehnički opremljena.
Iz Skupštine su poručili da će nastaviti sa realizacijom projekata, koji će u značajnoj mjeri povećati transparentnost rada i omogućiti otvoreniji pristup građanima Crne Gore.

Portal Analitika