Fudbal

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope: Snažno se suprotstavljamo projektu fudbalske Superlige

Parlamentarna Skupštine Savjeta Evrope suprotstavila se stvaranju fudbalske Superlige, projektu koje je u aprilu pokrenulo 12 bogatih klubova.

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope: Snažno se suprotstavljamo projektu fudbalske Superlige Foto: FOTO: Savjet Evrope
Portal AnalitikaIzvor

Odluka dvanaest velikih evropskih klubova iz Španije (Real Madrid, Barselona i Atletiko Madrid), Italije (Juventus, Milan i Inter) i Velike Britanije (Arsenal, Čelzi, Totenhem, Liverpul, Mančester siti i Mančester junajted) da oforme Superligu "poluzatvorenog tipa" marginalizovala bi i praktično ugasila postojeću Ligu šampiona u organizaciji Evropske fudbalske asocijacije (UEFA).

Ovaj potez najvećih klubova kritikovali su UEFA, kao i mnogi bivši poznati treneri, fudbaleri, političari i navijači, i u roku od 24 sata doživio je krah.

„U aktuelnom kontekstu obilježenom štetom koju je nanijela pandemija COVID-19, uključujući i svijet sporta, Skupština vjeruje da je vrijeme da se detaljno razmotre mjere koje mogu pomoći otklanjanju najočiglednijih ravnoteža u fudbalskom ekosistemu. 

Finansijske različitosti između klubova i liga su, do neke mjere, neizbježne. One zavise od socio-ekonomskih uslova u svim pojedinačnim zemljama i različitih veličina medijskog tržišta. Skupština je zabrinuta zbog povećane polarizacije i rastućih dispariteta u svijetu fudbala kao i zbog određenih očiglednih finansijskih troškova, usljed čega poziva na povećanu solidarnost unutar fudbalskog svijeta. 

Skupština vjeruje da se mora očuvati princip otvorenih takmičenja i smatra da UEFA mora ostatit entitet odgovoran za organizaciju evropskih klupskih takmičenja i snažno se suprostavlja projektu evropske Superlige“, navodi se u izvještaju Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope.

Portal Analitika