Region

Parlament u Sjevernoj Makedoniji danas bira prelaznu vladu

Parlament Sjeverne Makedonije danas bira prelaznu vladu za sprovođenje predstojećih poslaničkih izbora.

Parlament u Sjevernoj Makedoniji danas bira prelaznu vladu Foto: ugc
Portal AnalitikaIzvor

Aktuelni predsjednik Skupštine Sjeverne Makedonije Talat Džaferi, iz Demokratske unije Albanaca (DUI), vodiće tehničku vladu sto dana prije izbora, prenosi Radio Slobodna Evropa.

To će, kako se navodi, biti prvi Albanac na mjestu premijera od osamostaljenja Sjeverne Makedonije.

Predsjednik Sobranja Jovan Mitreski je sjednicu zakazao nakon što je Džaferi dostavio program rada i sastav prelazne vlade u kojoj će najveća opoziciona partija VMRO DPMNE imati dva ministra i tri dopunska zamjenika ministra.

Džaferija je za mandatara prelazne vlade predložila najveća stranka vladajuće koalicije Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) dosadašnjeg premijera Dimitra Kovačevskog, kojoj, po Zakonu o Vladi, pripada to mjesto.

U programu rada vlade, Džaferi navodi da će vrhunski prioritet biti uspješno organizovanje slobodnih, fer i demokratskih izbora prvog kruga predsjedničkih izbora, kao i drugog kruga predsjedničkih i poslaničkih izbora.

Prioritet je, prema programu rada vlade, i nastavak svih procesa koji proističu iz započetih pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU) i ubrzane evropske integracije.

Portal Analitika