Komentar

Stav

Papović: Kapela Karađorđevića, Njegoš i Lovćen

Cilj SPC, koja faktički djeluje kao Crkva Srbije, je da obnovom kapele Karađorđevića na Jezerskom vrhu postigne ono što je jednom uspjelo kralju Aleksandru. Hoće na Lovćenu spomenik koji će demonstrirati trijumf Srbije nad Crnom Gorom. Lovćen s Njegošem je simbol crnogorske slobode, istorije, državnosti, kulture i nacionalnosti i zato na Lovćenu nema mjesta za tuđinske spomenike, niti Njegoš može biti pod vlašću tuđina. To je zadatak nadležnih državnih institucija. Njegošev mauzolej je kulturno dobro pod zaštitom države.

Papović: Kapela Karađorđevića, Njegoš i Lovćen Foto: DPS
Dragutin Papović
Dragutin PapovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Pregovori Crne Gore sa SPC o rješenju za kapelu Karađorđevića počeli su 1970. godine kada je postalo izvjesno da će je crnogorska vlast ukloniti i sagraditi Njegošev mauzolej na Lovćenu. Potpredsjednik crnogorskog Izvršnog vijeća (Vlade) dr Mijat Šuković sastao se s patrijarhom Germanom u manastiru Savina 20. jula 1970. godine i ponudio je da se kapela Karađorđevića sačuva i premjesti. Patrijarh je odgovorio da kapela na drugom mjestu, i pored toga ako bi se ona u građevinskom pogledu maksimalno očuvala, bez Njegoševih kosti ne može biti ono što je tada bila. Izvršno vijeće Crne Gore je Svetom arhijerejskom Sinodu SPC 20. septembra 1971. godine zvanično predložilo da se kapela izmjesti i da se tom prilikom sačuva do maksimalno mogućeg stepena. SPC je ponuđeno i da nakon otvaranja mauzoleja u njemu može obavljati vjerske obrede onako kako je to rađeno u kapeli. 

SPC je odbila ove predloge i odlučila se za izgradnju kopije kapele Karađorđevića u Prčanju, zbog toga što je u obližnjoj kući pomorskog kapetana Mata Lukovića Njegoš napisao testament. To je bio samo povod. Suštinski razlog je bio pariranje Njegoševoj bisti koja je, na incijativu don Nika Lukovića, postavljena ispred ulaza u katoličku župnu crkvu u Prčanju 1954. godine. Bista je urađena prema odlivku Njegoševe skulpture Ivana Meštrovića. To je jedini spomenik pravoslavnom mitropolitu ispred katoličke crkve. Gradnja kopije kapele je počela u decembru 1972. godine. Socijalistička vlast je to odobrila, kao gest dobre volje za uklonjenu kapelu Karađorđevića. Gradnja je završena 1. avgusta 1982. godine kada je osveštao mitropolit crnogorsko-primorski Danilo Dajković. Naveo je da je ona „slika one porušene kapele na Lovćenu“ i da služi kao podsjetnik kapele na Lovćenu.

Izgradnjom ove crkve – kopije kapele Karađorđevića crnogorska vlast se nadala da je time okončan spor oko tog pitanja. No, s padom socijalističkog sistema, SPC i njeni sljedbenici su zaključili da je vrijeme da se kapela vrati na Lovćen. U Titogradu je 24. oktobra 1990. godine formiran Pokretački odbor za povratak kapele na Lovćen. Članovi odbora su bili: Komnen Bećirović, Budimir Dubak, Momir Vojvodić, episkop Nikanor Bogunović, protojerej Momčilo Krivokapić, dr Novak Kilibarda, dr Vlado Strugar, dr Jovan Striković, dr Aleksandar Drašković, Miodrag Tripković, Ranko Jovović, Radomir Uljarević, Ratko Vulanović, Jovan Plamenac, Bećir Vuković i Momir Čabarkapa. Odbor je izdao proglas u kojem je naveo da mauzolej na Lovćenu „pritiska srpsku dušu“ i da je „boljševička vlast razrušila najveću srpsku svetinju“, te da tom „leleku nema kraja“. Odbor je izjavio da je kapela „buktinja srpstva i pravoslavlja“. Proglas ovog Odbora se poklopio s dodjelom Njegoševe nagrade srpskom književniku Dobrici Ćosiću. Nagrada mu je uručena 28. oktobra na Cetinju, a Ćosić je novčani dio nagrade poklonio Fondu za povratak kapele na Lovćen.

Protiv ove namjere istupio je akademik Pavle Mijović koji je u nedjeljniku „Monitor“ objasnio da su Njegoševu kapelu srušile srpske vlasti kako bi na njenom mjestu 1925. godine podigle kapelu Aleksandra Karađorđevića. Tada je i član Predsjedništva SR Crne Gore Ljubiša Stanković istupio protiv rušenja mauzoleja i vraćanja kapele iz 1925. godine. Naveo je da je tu kapelu podigao kralj Aleksandar i da je ona simbol negiranja crnogorskog nacionalnog identiteta.

Ubrzo je inicijativu za vraćanje kapele na Lovćen preuzeo banatski episkop Amfilohije Radović, koji je imenovan za mitropolita crnogorsko-primorskog u decembru 1990. godine. Amfilohije je u intervjuu „NIN“-u naveo da dolazi na Cetinje da pomogne obnavljanju kapele na Lovćenu. Od tada SPC bezuspješno pokušava da vrati kapelu Karađorđevića na Lovćen i to pod netačnim obrazloženjem da je to vraćanje Njegoševe kapele. Njegoševu kapelu je oštetila austrougarska artiljerija tokom borbi na Lovćenskom frontu u januaru 1916. godine. Austrougarska je planirala da na susjednom Štirovniku sagradi visoki spomenik kao simbol zauzimanja Lovćena i da tako zasjeni kapelu na Jezerskom vrhu. No, to nije realizovano, a oštećenu Njegoševu kapelu su nakon austrougarske okupacije planirali da poprave Njeguši i za to su formirali Odbor. Spriječila ih je srpska vlast, jer je sa SPC planirala gradnju nove kapele. Uzaludno je bilo i mišljenje Građevinske sekcije sa Cetinja 1921. godine da je Njegoševu kapelu moguće popraviti.

Monarhija Karađorđevića je dovršila posao austrougarske artiljerije. Bespovratno je srušila originalnu Njegoševu kapelu, a potom je, po idejnom rješenju ruskog arhitekte Nikolaja Krasnova, sagradila drugu kapelu 1925. godine. Da se Crnogorci ne dosjete, kapela Karađorđevića je po izgledu bila slična Njegoševoj. No, da to nije Njegoševa, već kapela Karađorđevića u koju je premješten Njegoš, potvrdio je kralj Aleksandar koji je 21. septembra 1925. godine na Lovćenu mitropolitu Gavrilu Dožiću rekao: „Visokopreosvešteni, predajem Vam u amanet moju zadužbinu i kosti slavnog Njegoša da ih dalje čuvate.“ Kralj Aleksandar je kapelu sagradio u čast rođenja svog sina i prestolonasljednika Petra, a posvetio je Sv. Đorđu, po ugledu na glavnu crkvu i mauzolej Karađorđevića na Oplencu kod Topole. Njegoševa kapela je bila posvećena Sv. Petru Cetinjskom. U gradnji kapele Karađorđevića na Lovćenu korišćen je i kamen sa Venčaca pored Topole. Kapela Karađorđevića je uklonjena i na njenom mjestu je sagrađen mauzolej 1974. godine. Suština je u tome da se SPC bori za povratak zadužbine-kapele Karađorđevića, a ne Njegoševe kapele. Osim toga, SPC nema istorijski ni pravni osnov da se bavi autentičnom Njegoševom kapelom. Njegoš je tu kapelu sagradio 1845. godine kao poglavar (vladika) autokefalne Cetinjske mitropolije, odnosno Crnogorske crkve. U to vrijeme SPC nije ni postojala, tako da Njegoševa kapela nikada nije bila svojina SPC.

Isfrustrirana čvrstim stavom vlasti Crne Gore da spriječi obnovu kapele Karađorđevića na Lovćenu, SPC se odlučila da kopije kapele gradi na drugim mjestima. Do sada je, po tvrdnjama iz SPC, u svijetu sagrađeno preko 20 replika kapele Karađorđevića. Tako je 2004. godine sagrađena kapela na Bjelasici na vrhu Bikovača (1.908 m.n.v.), kako bi fizički nadvisila mauzolej na Jezerskom vrhu (1.657 m.n.v.). Posljednja takva kopija je sagrađena na Velestovu 2023. godine. Strategiju SPC je objasnio mitropolit Joanikije koji je naveo da se „kapela umnožava dokle se ne vrati na Lovćen.” Planiraju, valjda, da vrhove crnogorskih planina prekriju kopijama kapele Karađorđevića, pa će tako jedna dospjeti i na Lovćen. Nadaju se i u svoje tridesetoavgustovske sluge.

Cilj SPC, koja faktički djeluje kao Crkva Srbije, je da obnovom kapele Karađorđevića na Jezerskom vrhu postigne ono što je jednom uspjelo kralju Aleksandru. Hoće na Lovćenu spomenik koji će demonstrirati trijumf Srbije nad Crnom Gorom. Lovćen s Njegošem je simbol crnogorske slobode, istorije, državnosti, kulture i nacionalnosti i zato na Lovćenu nema mjesta za tuđinske spomenike, niti Njegoš može biti pod vlašću tuđina. To je zadatak nadležnih državnih institucija. Njegošev mauzolej je kulturno dobro pod zaštitom države. U članu 9 Zakona o zaštiti kulturnih dobara propisano je da niko nema pravo da vrši bilo koju radnju kojom se može prouzrokovati šteta na kulturnom dobru, i da niko nema pravo da ošteti, uništi ili prisvoji kulturno dobro. Prema Krivičnom zakoniku Crne Gore (član 253a) svako ko ošteti, uništi ili učini neupotrebljivim kulturno dobro, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina. U članu 18 Zakona o nacionalnim parkovima propisano je da se na području nacionalnog parka ne smiju vršiti djelatnosti koje bi ugrozile kulturne vrijednosti. U posljednjem Prostornom planu posebne namjene Nacionalnog parka “Lovćen“ mauzolej je označen kao kulturno dobro I kategorije čija zona zaštite ide do podnožja Jezerskog vrha, tj. do izgrađenih objekata pristupnog platoa (gumna) i vidikovca (restorana). To znači da se na Jezerskom vrhu i u široj zoni mauzoleja ništa ne smije mijenjati.

Portal Analitika

Komentari (37)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Montenegro_neregistrovani
20.11.2023. 20:07

Da je Vječna Crna Gora i Crnogorska pravoslavna crkva.

10
3
M Marko_neregistrovani
20.11.2023. 19:28

I 70-tih se povlađivalo neprijatelju. Makedonci su to odradili pametno.

9
2
D Dragoš_neregistrovani
20.11.2023. 18:28

Nalegla okupatorska sekta SPC na Crnogorce i Crnu Goru pa ne pušta, nema druge nego treba služit česti i imenu, neka bude borba neprestana.. Do pobjede❤️🇲🇪🇲🇪🇲🇪⚔️⚔️⚔️

17
3
s sutorina_neregistrovani
20.11.2023. 17:48

I ti kazes da si srbin.

3
12
B Bubamara_neregistrovani
20.11.2023. 15:45

Vrlo je interesantno i traži odgovor, zašto u ovom tekstu autor preskače činjenicu da je tadašnji gradonačelnik Cetinja Đorđije Vušurović, odbio da postupi po obavezama iz protokola države Crne Gore i bude domaćin Ćosiću na Cetinju? Po tom protokolu Ćosić je trebao da dođe na Cetinje dan prije uručenja nagrade, da ga sačeka gradonačelnik Vušurović i bude mu domaćin, da Ćosić noći na Cetinju, a nakon dodjele da mu uruči poklon u ime grada Cetinja. Vušurović je sve ovo odbio, zbog izjave Ćosića o poklanjanju nagrade i Ćosić se vratio u Podgoricu. Na dan dodjele i lično mu je saopštio razlog za takav odnos li. O svemu ovome mogli su ili mogu svjedočiti oni kojima je sve ovo bilo poznato i koji su bili prisutni tim događanjima - tadašnji predsjednik Skupštine CG Dragan Radonjić, potpredsjednik Skupštine Ivan Brajović, tadašnji ministar kulture Lakušić, doktor Striković i Ćosićeva supruga i ljudi iz državnog protokoa. Uz gradonačelnika je stala i pisani protest uputila i MZ Njeguši.

17
2
N Nikola_neregistrovani
20.11.2023. 14:13

Bravo i NEK JE VJECNA CRNA GORA .kapelu neka prave na Avalji

32
3
M Max_neregistrovani
20.11.2023. 14:05

Vratimo autenticnu Njegosevu kapelu

14
5
B Brano_neregistrovani
20.11.2023. 14:03

Crna Gora i Crnogorci ce braniti Njegosev mauzolej. Tesko da ce tu nici srpska crkva.

35
3
J Joksim_neregistrovani
20.11.2023. 15:06

@Brano_neregistrovani Hoće Bogomi. Njegoš je bio Vladika SPC,ko reče da nije,neka se žali u Stambol i Rim.

6
25
K Kaca_neregistrovani
20.11.2023. 15:36

@Joksim_neregistrovani Idi odmori, i uzmi neki udzbenik da se malo update.

20
2
C Cetinjaš_neregistrovani
20.11.2023. 17:08

@Joksim_neregistrovani Jes rođen po sred Šumadije.... a njegovi šetali opanke....

13
4
L Licina_neregistrovani
20.11.2023. 13:40

Sreća naša što je Lovćen veliki i težak jer da nije davno bi ga preselili za Srbiju. Priroda nas spašava i da nije nje nebi bilo ni nas. Uporni su i svim silama pokušavaju da nas uguše, kao da nepostojimo i nema nas.. zna li ko zašto osim Mora?!..

29
3
k karakter_neregistrovani
20.11.2023. 14:03

@Licina_neregistrovani ne budi siguran!!! nijesi čuo Krivokapića da litijaši imaju moć i planine da pomeraju, samo ako požele. zato moramo da čuvamo Lovćen od vradžbina😂😂😂

24
3
R Radovan_neregistrovani
20.11.2023. 13:25

Lijepo je čitati ove komentare pripadnika IZ i KZ da oni najviše vole Crnu Gori i da su veći Crnogorci od nas.

6
14
K Kusturica_neregistrovani
20.11.2023. 14:14

@Radovan_neregistrovani potpuno si u pravu, oni CG vole za razliku od vas posrbica.

23
2
m milika_neregistrovani
20.11.2023. 12:18

Ne znam šta trabunja ovaj , pa Njegoš je sam rekao da je Srbin srpskoga roda!

0
14
n nmkneregistrovani_neregistrovani
20.11.2023. 13:43

@milika_neregistrovani a đe to procita obraza ti....,,vala se vi Srbi narobovaste dok vam bog nije dao Karađorđa, a Crna Gora mala....itd...itd...'',pa valjda im se ne bi obracao ovako da je i sam sebe smatrao srbinom. Vama je uzalud sve napisano, vise vjerujete falsifikatorima, nekome ko nosi mantiju nije bitno ima li pojma o pojmu. Zasto dozvoljavate da vas prave slijep ima ukoliko nijeste dobrovoljni sluga

22
3
b buto_neregistrovani
20.11.2023. 11:09

dali ste primijetili da mi i PALRSTINSKI mulimani omamo isti problem,oni ne smiju bovu da se mole u njihovu dzamiju ALAKSA a CRNOGORCI ne smiju ba se bogu mole u CETINJSKI MANASTIR koji su CRNOGORCI gradili kad srpstvo o srbija nijesu ni postojali no su OPANKE šetali i.t.d.....

31
6
V Virus1994_neregistrovani
20.11.2023. 15:37

@buto_neregistrovani i crnogorci su setali opanke, pogledajte slike kolo crnogorsko sta su nosili ne blamiraj se aveti

6
16
v vjeracrnegore_neregistrovani
21.11.2023. 15:26

@Virus1994_neregistrovani Potpuno si neobavijesten pa nauci sta je znacila setnja opanaka za vrijeme Turskog zemana u srbiji pa ces biti ponosan kakvi su to bili karakteri i cuvari obraza,mislim na srbijance naravno...

3
1
c crnogorac_neregistrovani
20.11.2023. 11:03

crnogorci ne dajte fasistima i fasistickoj spc da se sire po c.gori a posebno na lovcen sa kojijem srpstvo nema nista a li ka po obicaju sve sto je pravoslavno oni smatraju da pripada srpstvu i spc. malo morgen srpski okupatori nije ovo ona srpska komedije [selo gori a baba se ceslja]

32
7
D Durmitor_neregistrovani
20.11.2023. 10:57

Možda sam pogrešno shvatila prvu rečenicu najave teksta đe stoji da u Crnoj Gori "SPC faktički djeluje kao Crkva Srbije" što bi značilo da se radi o dvije odvojene ali vrlo slične crkve. Koliko znam kratica SPC znači Srpska pravoslavna crkva. Međutim, ta crkva je registrovana kod Vaseljenske patrijaršije kao Crkva Srbije. Nije jasno da li je ovdje riječ o istoj crkvi, da li se ta crkva u Srbiji zove Pravoslavna crkva u Srbiji odnosno Crkva Srbije ili ima prefiks "srpska" pa postaje SPC. Pravoslavni sveštenici u u Crnoj Gori nastupaju kao sveštenici Srpske pravoslavne crkve odnosno SPC. Ostaje nejasno kojoj pravoslavnoj crkvi ovi sveštenici pripadaju. Ovo pitam jer je g. Papović rekao da sveštenici u CG djeluju "faktički" kao sveštenici druge države. Dakle, da li ovi sveštenici de facto pripadaju Crkvi Srbije ili to samo tako, faktički, izgleda. Inače, potpuno se slažem da se mauzolej podignut u slavu i čast Njegoša ni u kom slučaju ne bi smio rušiti.

24
7
n nmkneregistrovani_neregistrovani
20.11.2023. 13:48

@Durmitor_neregistrovani lako ti je znati, ova SPC u Crnoj Gori je dio one SPC u Srbiji, glava im je u Srbiju, vidite li da su nas poklopili

17
1
D Durmitorac_neregistrovani
20.11.2023. 10:19

Hocemo Njegosevu kapelu. Bio je izbrisan od strane DPS vlasti.

4
20
v vjeracrnegore_neregistrovani
20.11.2023. 11:05

@Durmitorac_neregistrovani Ocete vi da ne kazem sta... !!!!!

17
4
r roki_dg55_neregistrovani
20.11.2023. 11:16

@Durmitorac_neregistrovani Opančaru nemate vi ništa sa Njegošem nego nastavite da ljubite tuđe skute i opanke kao što ste to uvijek radili kroz istoriju! Sramota vas bilo dovijeka, kao što jeste!

27
5
n nina_neregistrovani
20.11.2023. 12:21

@Durmitorac_neregistrovani Sto vi Smrdijanci imate sa Njegosem … nemate nista Vas velikan je Picousti i Seselj

26
1