Svijet

Njegovi napori da zaustavi rat do danas nijesu bili uspješni

Papin izaslanik u mirovnoj misiji u Kijevu

Italijanski kardinal Mateo Zupi, koga je papa Franja zadužio da izvrši mirovnu misiju i pokuša da pomogne da se okonča rat u Ukrajini, boraviće danas i u utorak u Kijevu, kazuje se u saopštenju Vatikana.

Papin izaslanik u mirovnoj misiji u Kijevu Foto: Paul Harring
Portal AnalitikaIzvor

„Ovo je inicijativa čija je glavna svrha da se detaljno saslušaju ukrajinske vlasti o mogućim načinima da se postigne pravedan mir i omogući podrška u cilju smanjenja tenzija”, kazali su iz Vatikana.

Još od početka rata u februaru 2022. godine papa Franja se nudio da bude mirovni posrednik, ali njegovi napori do danas nijesu bili uspješni, piše Rojters.

Kardinal Zupi potiče iz katoličke zajednice Sant Eđidio, mirovne organizacije sa sjedištem u Rimu koja je 1992. godine posredovala u dogovoru o okončanju građanskog rata u Mozambiku u kojem je poginulo oko milion ljudi i raseljeno čak četiri miliona.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.