Svijet

Papa proglašava 7 novih svetaca

Izvor

Time se obilježava početak "Godine vjere" koja ima za cilj borbu protiv rastućeg sekularizma na Zapadu.

Indijanka Kateri Tekakvita (1656-1680), poznata kao “Lili Mohavka”, koju su jezuitski misionari krstili kao devojčicu, živjela je na prostoru koji se sada nalazi na granici između SAD i Kanade i predložena je za sveca kako od katolika, tako i vjernika drugih vjera u tom dijelu zemlje.

Ona će biti proglašena svetom u bazilici Svetog Petra.Očekuje se da će ceremoniji prisustvovati 1.500 kanadskih vjernika. 

Svecima će biti proglašeni i jedan francuski misionar u Madagaskaru, jedan filipinski monah koji je ubijen sa 17 godina, njemački emigrant koji se u SAD brinuo o oboljelima od lepre, jedna španska monahinja koja se borila za prava žena... 

Eksperti, kako prenosi AFP, izbor osoba koje će biti proglašene svecima vezuju za napore katoličke crkve da podvuče potrebu za “novom evangelizacijom” u Evropi i SAD. 

Od kako je postao poglavar Rimokatoličke crkve 2005, Benedikt XVI je, sa novih sedam, ukupno proglasio svetima 44 osobe. U dugogodišnjoj proceduri, katolička crkva proglašava svetim osobe za koje se utvrdi da su povezane s najmanje dva čuda.

IZVOR: TANJUG,B92

Portal Analitika