Svijet

Papa kaznio kardinala koji ga žestoko kritikuje: Oduzeo mu pravo na stan i platu

Papa Franjo odlučio je kazniti kardinala Rejmonda Burkea, jednog od svojih najviše rangiranih kritičara. Oduzeo mu je prava na subvencionisani vatikanski stan i platu, potvrdile su dvije osobe upućene u odluku. Papa je na prošlonedjeljnom sastanku šefova vatikanskih kabineta rekao da se protivi Burkeu jer je on izvor "nejedinstva" u Crkvi, naveo je jedan od učesnika sastanka, piše Guardian.

Papa kaznio kardinala koji ga žestoko kritikuje: Oduzeo mu pravo na stan i platu Foto: EPA
Portal AnalitikaIzvor

On je govorio pod uslom anonimnosti jer nije bio ovlašćen otkrivati sadržaj susreta. Papa je objasnio da ukida Burkeove povlastice subvencionisanog stana u Vatikanu i plate kao penzionisanog kardinala jer je koristio povlastice protiv Crkve, potvrdila je druga osoba koja je naknadno upoznata s Papinim mjerama.

Burke, 75-godišnji kanonski advokat kojeg je Franjo otpustio s mjesta sudije visokog suda u Vatikanu 2014, postao je jedan od najotvorenijih kritičara pape, njegovog obraćanja LGBTQ+ katolicima i reformskog projekta kako bi Crkva bolje reagovala na potrebe običnih vjernika.

Burke nikada nije podržavao Franjin projekt reforme Crkve

Burke se dvaput pridružio drugim konzervativnim kardinalima u postavljanju službenih pitanja papi, poznatih kao "dubia", tražeći od njega da razjasni pitanja doktrine koja su uznemirila konzervativce i tradicionaliste. Prvi put su zamolili Franju da pojasni svoj pristup rastavljenim i civilno ponovno vjenčanim katolicima, ali Franjo nikada nije odgovorio. 

Drugi put su pitali mogu li istopolni parovi dobiti crkveni blagoslov i kao odgovor dobili "možda". Zatim, uoči Franjinog velikog susreta biskupa prošlog mjeseca, poznatog kao sinoda, Burke je predsjedao nekom vrstom protivsinode samo nekoliko koraka od Trga svetog Petra u Rimu.

Ondje je Burke oštro osudio Franjinu viziju "sinodarnosti", kao i njegov cjelokupni projekt reforme Crkve. "Nažalost, vrlo je jasno da zazivanje Duha Svetoga od nekih ima za cilj iznošenje agende koja je više politička i ljudska nego crkvena i božanska", poručio je Burke na konferenciji pod nazivom Sinodalni Babel.

Burke je uvijek branio svoje postupke kao službu Crkvi i papinstvu, govoreći da je njegova oabveza kao kardinala i biskupa podržavati crkveno učenje i ispravljati pogreške. "Ovce ovise o hrabrosti pastira koji ih moraju zaštititi od otrova zabune, greške i podjela", rekao je na konferenciji 3. oktobra, izazvavši aplauz mnogih.

Sukobili su se i oko vakcina protiv korone

Burke, koji većinu svog vremena provodi u SAD-u, drugi je američki prelat koji se suočava s kaznom u novoj fazi Franjina pontifikata. Čini se da se ovo reformski nastrojeno razdoblje ubrzalo dolaskom Franjinog lično odabranog šefa doktrine, argentinskog kardinala Victora Fernándeza.

Papa Benedikt XVI. učinio je Burkea kardinalom 2010. godine, nakon što ga je imenovao prefektom apostolske signature, vatikanskog visokog suda. Nakon što ga je Franjo smijenio s tog položaja 2014, Burkea je postavio za kardinala zaštitnika Malteških vitezova, što je bila prestižna, ali ograničena uloga.

I tamo su se Burke i Franjo sukobili oko Burkeove upletenosti u krizu upravljanja viteškim redom. Franjo ga je gurnuo u stranu i imenovao dva sljedeća izaslanika da ga zamijene. U novije vrijeme, čini se da su njih dvojica bili u sukobu oko vakcina protiv covida-19. Franjo je bio zagovornik vakcina i napao je skeptike prema vakcinaciji, među kojima su bili i neki konzervativni katolici.

Portal Analitika