Zabava

Jedan od najpoznatijih junaka Volta Diznija

Paja Patak slavi rođendan, danas napunio 89 godina

Crtani junak Paja Patak ugledao je svjetlost dana 9. juna 1934. godine.

Paja Patak slavi rođendan, danas napunio 89 godina Foto: Disney
Portal AnalitikaIzvor

Paja, bijeli patak, obučen u plavo mornarsko odjelo sa plavom kapom i crvenom leptir mašnom, već 89 godina predstavlja jednog od najpoznatijih junaka Volta Diznija.

Donald Dak, kako je izvorno ime ovog crtanog junaka, prvi put se u Jugoslaviji pojavio u izdavačkoj kući Politika, gdje i dobija domaću verziju imena- Paja Patak.

Prvi put se pojavio u jednom od kratkometražnih filmova serije „Luckaste simfonije“ (Silly Symphonies), a tek tri godine kasnije je dobio glavnu ulogu. Jedan od glavnih razloga za njegovo pojavljivanje je to što je Mikiju (Miki Maus) opadala popularnost i Volt Dizni je želio da ubaci lika koji će, po temperamentu, biti različit od njega.

On se sa Mikijem prvi put pojavljuje u crtanom filmu „Pomoć siročićima“, u avgustu 1934. godine, a nakon dobre reakcije publike, Paja je ostao stalni član družine Diznijevih junaka, kojoj pripadaju još Miki, Mini, Šilja i Pluton.

Njegova najprepoznatljivija osobina jeste njegov prijek temperament, što ga dovodi u razne neprilike i svađu sa svojim prijateljima. Pored toga Paja je jako odan i dobar prijatelj, iako je ponekad ljubomoran na Mikija.

Pored „kratkih živaca“, Pajin veliki problem je to što on jako voli zlato i blago i opsjednut je svojom željom za bogaćenjem, po ugledu na svog strica Baju.

Paji Patku u njegovim avanturama društvo prave djevojka Pata, čije ponašanje ga često „izluđuje“, kao i njegova tri sestrića- Raja, Gaja i Vlaja, kojima se često hvali pričama iz svoje mladosti.

Ovaj nervozni patak je 2004. godine konačno dobio svoju zvijezdu na Holivudskom bulevaru slavnih i tako potvrdio svoju titulu „najpoznatijeg patka na svijetu“, piše Danas.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.