Zdravlje

Institut za javno zdravlje i Dom zdravlja Nikšić tvrde da se svakodnevno rade testiranja na koronu

Pacijentkinji kazali da ima simptome ali da testova nema

Pacijentkinja iz Nikšića, koja je došla u Dom zdravlja u tom gradu, imala je simptome korone, kako joj je kazao ljekar, ali nije dobila uput za testiranje jer ih ,,nema i ne rade se“, kako joj je rečeno u toj ustanovi. Dobila je antibiotike i uput za snimanje pluća. U Institutu za javno zdravlje su Pobjedi kazali da se testovi rade u tom domu zdravlja i da ih ima

Pacijentkinji kazali da ima simptome ali da testova nema Foto: Dragan Mijatović/Pobjeda
PobjedaIzvor

U Domu zdravlja Nikšić su Pobjedi juče takođe kazali da testova ima, da ih rade svakodnevno i da se sporadično jave pozitivni slučajevi. Kazali su da je, prema preporukama IJZCG, osoblje počelo da nosi maske. Ipak, nije odgovoreno zbog čega je ljekar pacijentkinji kazao da se testovi ne rade i da ih nema.

Pacijentkinja je, nakon što joj je ljekar kazao da bi valjalo uraditi testove, ali da ih nemaju, pa je snimila pluća, konstatovana je upala I upućena na kućno liječenje uz terapiju antibioticima.

Pobjeda je uputila pitanja Institutu za javno zdravlje povodom ovog slučaja, da li se u tom gradu i gdje rade testovi na koronu.

Iz Instituta je odgovoreno da se uvidom u elektronski sistem može vidjeti da se testiranje na SARS-CoV-2 u DZ Nikšić radilo tokom prethodne sedmice, kao i tokom dana kada su pacijentkinji kazali da testove ne rade i da ih nema.

Istakli su da je testiranje brzim antigenskim testovima sa uputom izabranog ljekara dostupno u svim domovima zdravlja, dok je PCR testiranje sa uputom izabranog ljekara dostupno u Institutu za javno zdravlje Crne Gore.

Na osnovu informacija koje posjeduje Institut za javno zdravlje Crna Gora raspolaže sa dovoljnom količinom kako brzih antigenskih testova, tako i PCR testova.

"U prethodnom periodu, IJZCG je svu količinu brzih testova dobijenih iz donacija distribuirao svim javno-zdravstvenim ustanovama. Sada svaka zdravstvena ustanova vrši nabavku brzih testova u skladu sa svojim potrebama", saopšteno je iz te institucije.

Povodom slučaja pacijentkinje kojoj su kazali da testove ne rade u DZ Nikšić, Pobjeda je pitala IJZCG da li to i kako utiče na presjek, ukoliko se u tom gradu ne rade testiranja.

Odgovorili su da IJZCG izrađuje epidemiološke nedjeljne izvještaje o kovidu-19 na osnovu uvida u elektronski sistem u javnim zdravstvenim ustanovama i na osnovu podataka koje dostavljaju KCCG i privatne zdravstvene ustanove.

"S obzirom na to da se testiranje na SARS-CoV-2 ne preporučuje osobama bez simptoma, tj. testiranje se ne sprovodi masovno, već u slučaju postojanja respiratornih simptoma ili na osnovu specifičnih epidemioloških indikacija, sa povećanjem broja testiranih povećava se i broj pozitivnih nalaza", kazali su iz IJZCG.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
p podgorica_neregistrovani
30.09.2023. 21:42

Sve sr radi protiv MZ Scekicu pocni smjene neradnika i rusitelja sistema

1
0