Kultura

Ozana Ramljak dobitnica je nagrade "Dragan Radulović" za 2023. godinu

Dobitnica književne nagrade „Dragan Radulović“ za 2023. godinu je spisateljica Ozana Ramljak, za knjigu “Kako je Bluno tražio ljubav”, u izdanju Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade iz Zagreba.

Ozana Ramljak dobitnica je nagrade "Dragan Radulović" za 2023. godinu Foto: GG
Portal AnalitikaIzvor

Tu je odluku donio žiri u sastavu Dragana Kršenković Brković,  Šimo Ešić, Svetlana Kalezić Radonjić, Dušanka Popović i Ana Vitanova Ringačeva.

Na ovogodišnji konkurs pristigle su 33 knjige, od kojih su se posebno izdvojile prvonagrađena, te „Petra je stvarno otišla“ Aleksandre Jovanović (Kreativni centar iz Beograda) i „Izgubljena generacija“ Rosie Kugli (Kugli & Kugli iz Zagreba). Veliko interesovanje spisatelja i spisateljica za djecu i mlade, svjedoči o bogatoj produkciji književnosti za djecu i mlade u regionu, ali i ogromnom interesovanju za priznanje koje nosi ime velikog crnogorskog stvaraoca Dragana Radulovića.

Nagrađena knjiga „Kako je Bluno tražio ljubav“ je savremena alegorijska priča o usamljenom medvjediću Blunu, koji još uvijek ne može da izgovori slovo »r«. Ovo nježno i razdragano štivo govori o velikim i ozbiljnim temema – o usamljenosti, čežnji i strahu, o otuđenosti i pomjerenim vrijednostima u savremenom društvu. Čini se kao da više ne znamo što je važno, a što površno, niti smo svjesni ozbiljnih posljedica koje nam donosi nedovoljna komunikacija. Autorka knjige izrazila je to na vedar i privlačan način, blizak kako najmlađima, tako i odraslima. Ilustracije Ivane Crnošije Galović dopunjuju priču, čineći je još inspirativnijom. 

Knjigu je ilustracijama obogatilaIvana Crnošija Galović.

Ozana Ramljak je spisateljica, kroatistica i profesorica Sveučilišta “Vern”, na odsjeku za filmsko, televizijsko i multimedijsko oblikovanje i transmedijsku dramaturgiju, režiju i produkciju.

Rođena je u Splitu, a studirala u Zagrebu na Filozofskom fakultetu, na kojem je stekla zvanje profesorice kroatistike i južnoslovenskih filologija i na kojem je doktorirala na radiodramskom opusu Ivana Slamniga.Radila je kao viša savjetnica za kulturu i prosvjetu u Uredu za etničke i nacionalne zajednice ili manjine u Vladi RH, a potom je na Hrvatskoj radioteleviziji vodila niz emisija u Znanstveno-obrazovnom i Zabavnom programu, te učestvovala u njihovoj pripremi.

Kao gostujuća profesorica boravila je u Parizu i Istanbulu, učestvovala na brojnim naučnim i stručnim međunarodnim konferencijama, a bila je i organizatorka izvjesnogbroja. Objavila je brojne naučne i stručne radove u hrvatskim i međunarodnim časopisima, uređivala knjige i zbornike, a autorka je i šest knjiga za djecu, koje je objavila u saradnji s ilustratorkom Ivanom Crnošijom Galović (Zgodne nezgode, 2004; Kvartet u F-duru, 2007; Očaranosti, priče u stihu, 2010; Paučinasta priča, 2013; Uskrsno jutro, stihovana priča o snovima, 2013; Što će biti kad odraste, slikovnica, 2017; Kad bi šuma bila grad, slikovnica 2021). 

Dobitnica je književne nagrade Hrvatskog društva književnika za najbolju slikovnicu u 2017. i druge nagrade na Natječaju za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu "Mali Marulić" (2020).

Priznanje će Ramljakovoj biti uručeno u petak, 26. aprila, u okviru svečanog programa manifestacije "Dani Dragana Radulovića".

Portal Analitika