Region

Demonstranti nosili zastave Republike Srbije

"Ovo je Srbija": Završen veliki skup u Kosovskoj Mitrovici

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice danas je održan skup kod spomenika knezu Lazaru, što je predstavljalo reakciju Srba na odluku Vlade Kosova o promjeni registarskih tablica.

"Ovo je Srbija": Završen veliki skup u Kosovskoj Mitrovici Foto: Twitter
Klix.baIzvor

Nakon što su predstavnici Srba u određenim kosovskim institucijama podnijeli ostavke, u Bošnjačkoj mahali su zakačene albanske i kosovske zastave dok je u centru Kosovske Mitrovice na mitingu prisustvovalo više hiljada ljudi, javlja KoSsev.

Demonstranti su nosili zastave Republike Srbije te je protest završen pjesmom "Ovo je Srbija".

Iz kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova su javili da su građani mirno demostrirali kao i da su imali oprativni plan čiji je cilj bio obezbijediti skup na način da on protekne bez incidenata.

Sudije i tužioci takođe su odlučili izaći iz kosovskog pravosudnog sistema.

"Odlučili smo jednoglasno da izađemo iz pravosudnog sistema i pridružimo se ovoj borbi. Naša odluka je jasna. Mislim da smo najbolji ambasadori srpskog dijela pravosuđa", kazala je Ljiljana Stevanović, predstavnica sudija.

RTS javlja da su gradonačelnici i vijećnici četiri opštine na sjeveru Kosova takođe danas i formalno potvrdili podnošenje ostavki.

Premijer Kosova Albin Kurti ranije je pozvao kosovske Srbe na smirenost.

"Nemojte bojkotovati ili napuštati institucije Kosova jer one služe svima nama. Nemojte biti žrtve političkih manipulacija", kazao je Kurti.

Podsjećamo, 1. novembra su na snagu stupile mjere za preregistraciju vozila na teritoriji Kosova koje su veoma neopopularne među srpskim stanovništvom te je najava mjera već ranije rezultirala podizanjem tenzija, a Vlada Kosova je odlučila da po fazama primjenjuje svoju odluku.

Vlasnici vozila sa srbijanskim registarskim oznakama gradova na Kosovu bit će prvo opominjani sa zahtjevom da odu u Centar za registraciju vozila kako bi preuzeli RKS oznake.

Od 21. novembra do 21. januara vlasnici automobila koji ne budu poštovali nove mjere bit će kažnjeni sa 150 eura.

Odluka o uklanjanju srbijanskih tablica primjenjivaće se do 21. aprila 2023. godine, a kreće od opomena, preko kazni, probnih tablica pa sve do potpunog uklanjanja.

Misija KFOR-a je ranije saopštila da nastavlja svoje prisustvo na Kosovu te da su spremni da intervenišu ukoliko stabilnost, sigurnost i sloboda kretanja budu ugroženi.

Problematika registarskih tablica ima širi politički karakter, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je najavio "demokratski otpor" odluci Vlade Kosova.

Portal Analitika