Zabava

Ovo je nesvakidašnji podatak o Sanremu: Da li će se ovog puta konačno dogoditi promjena?

Festival u Sanremu polako ulazi u završnicu. Večeras pratimo duete, a sjutra veče slijedi veliko finale, koje bi moglo potrajati i do tri ujutro.

Ovo je nesvakidašnji podatak o Sanremu: Da li će se ovog puta konačno dogoditi promjena? Foto: RAI
Portal AnalitikaIzvor

Nakon protekle tri noći, može se zaključiti ko otprilike ima veće šanse da osvoji festival, a tu naročitih iznenađenja nema u odnosu na ranije prognoze. Mlađa publika očito ‘forsira’ Anđelinu Mango i Žolijea (Geolier), a tokom glasanja su do sada odlično prošli i izvođači poput Loredane Berte, Analize, Alesandre Amorozo, pa i Diodata, Galija, Mahmuda i Irame.

Naravno, večeras i sjutra sve je moguće, ali upravo je među navedenih desetak imena gotovo svako koje je i prije početka festivala bilo u užem ili širem krugu favorita.

No, jedna je okolnost zanimljiva i postavlja se pitanje da li će tradicija ove godine biti srušena. Jer, tokom novije istorije, Sanremo nikako nije bio ‘naklonjen’ ženama.

Da je tako, govori podatak kako se u posljednjih 20 godina samo dva puta desilo da izvođačica pobijedi na festivalu, naravno – ne računajući duete ili bendove sa muškim frontmenom.

Prvi put je 2012. Ema trijumfovala sa velikim hitom “Non e l’Inferno”, a dvije godine kasnije Ariza, koja je izvodila “Controvento”. I od tada, dakle punih 10 godina, nije bilo ženskog vokala na prvom mjestu.

Zapravo, jedina žena koja je tokom toliko dugog perioda uopšte i bila na pobjedničkom postolju, bila je basistkinja Maneskina Viktorija de Anđelis 2021. godine.

Podsjetimo, prošle godine u TOP5 nije bilo nijedne žene – uz pobjednika Marka Mengonija, tamo su još bili i Ultimo, Laza, Mr Rain i Tananai.

Ovog puta postoji velika šansa da se to promijeni, a da li će se i dogoditi, znaćemo u nedjelju u ranim jutarnjim satima.

Portal Analitika