Svijet

Ovo je najsrećniji čovjek na svijetu?

Izvor

Skeniranje mozga ovog budističkog mislioca pokazalo je, naime, da siva masa njegovog mozga, dok meditira, emituje količinu gama talasa kakva „nikad ranije nije zabilježena u neurološkoj literaturi“. Gama moždani talasi povezuju se sa pamćenjem, učenjem, pažnjom i svjesnošću.

Testovi su takođe pokazali i da je kod Rišara ekstremno aktivan lijevi prefrontalni korteks, dio mozga koji povećava sposobnost za sreću i smanjuje negativnost.

- To pokazuje da meditacija nije samo blaženstvo pod mangovim drvetom, već da potpuno mijenja vaš mozak, a time i ono što jeste - kaže Rišar, 66-godišnji budista koji je prije jedne decenije doktorirao u oblasti ćelijske genetike, ali je napustio naučnu karijeru da bi se posvetio religiji.

Poslije godina provedenih povučeno u manastiru na Himalajima, pažnju javnosti je privukao knjigom „Kaluđer i filozof“ koju je napisao kao dijalog sa svojim ocem i koja je postala bestseler.

rishar1

Sam Rišar, pak, tvrdi da svako može da bude srećan ako na odgovarajući način trenira svoj mozak, i da se meditacijom osjećanje sreće može povećati i „nabildovati“ na sličan način na koji se redovnim dizanjem tereta pojačava snaga mišića.

- Mehanizam radosti i patnje je ono što budizam zapravo pokušava da otkrije. To je nauka uma - kaže Rišar.

Neurolog Ričard Dejvidson je još prije četiri godine Rišarov mozak ispitivao uz pomoć 256 senzora, u okviru tada početnih istraživanja tzv. neuroplastičnosti (odnosno sposobnosti za promjene) ljudskog mozga, u kome je učestvovalo više stotina naprednih meditanata.

U okviru ovih istraživanja je ustanovljeno da je 12 godina redovnih dugih i kratkih meditacija na pažnju, samilost i emocionalnu ravnotežu učinilo da Rišarov mozak funkcioniše suštinski drugačije od mozga prosječne osobe, ali i da samo tri nedjelje redovne meditacije od po 20 minuta, što je moguće svakoj prosječnoj osobi koja živi savremenim načinom života, pozitivno mijenja ljudski mozak.

U novije vrijeme, Rišar je svoje vrijeme podijelio na tri dijela. Jedan provodi u povučenosti i meditaciji u budističkim svetilištima, drugi u putovanjima po svijetu sa Dalaj Lamom, a treći je posvetio naučnim istraživanjima i društvenom angažmanu.

U okviru ovog trećeg dijela svojih aktivnosti, Rišar se 2009, prilikom otvaranja Svjetskog ekonomskog forma u Davosu, obratio i svjetskim privrednim i finansijskim liderima, pozivajući ih da pohlepu zamijene „prosvijetljenim altruizmom“.

(Blic)

Portal Analitika