Muzika

Ovako zvuči album nastao u zloglasnom američkom zatvoru

Proteklih dana, zvanično je objavljen muzički album snimljen u zatvoru. Riječ je o izdanju “Parchman Prison Prayer: Some Mississippi Sunday Morning”.

Portal AnalitikaIzvor

U središtu priče je američki producent Ijan Brenan, koji je već decenijama sklon raznim avanturama. Najčešće je boravio po Africi, gdje je imao niz ekscentričnih projekata, ali tamo je upoznao i članove poznatog saharskog bluz benda Tinariwen, čiji će album “Tassili” producirati, a koji će kasnije osvojiti Grammy. Brenan je, između ostalog, radio i jedan od projekata na Kosovu.

On je nakon tri godine birokratskih procedura uspio da dobije dozvolu za boravak u čuvenom Misisipi Stejt zatvoru (Parčmen farm), i to u trajanju od tek nešto više od sedmice. Odatle je u februaru ove godine izašao sa pravim blagom gospela – sa zatvorenicima je napravio niz audio zapisa, onda je radio na njihovoj produkciji i prije nekoliko dana objavio je izdanje “Parchman Prison Prayer: Some Mississippi Sunday Morning”.

“Prije ulaska u zatvor nijesam imao pojma šta ću čuti, nijesam imao jedan jedini snimak tih zatvorenika”, istakao je on.

Među vokalima ima i više teških kriminalaca, pa i osuđenih ubica, koji su pjevali svoje pjesme u kojima uglavnom iskazuju žaljenje i bol zbog svega što se dogodilo. Očekivano, u pjesmama dominira i obraćanje Isusu.

Na izdanju je ukupno 14 pjesama snimljenih uživo u zatvoru – od dominantnih akapela gospel, preko spiritualne muzike, sve do završne melodije u kojoj nastupa čitav bend. Jedan od robijaša, pritom, repuje o osjećaju sramote koji osjeća zbog počinjenog zločina.

“Bili su nevjerovatni. Ne mogu opisati u kolikoj mjeri su nadmašili moja očekivanja”, zaključuje Brenan.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.