Društvo

Direktor Sektora za razvoj telekomunikacija ITU u zvaničnoj posjeti EKIP-u

Otvorena laboratorija za IPv6 na Univerzitetu Crne Gore

Nedavno izgrađena laboratorija za IPv6 na Univerzitetu Crne Gore, koju je donirala Međunarodna unija za telekomunikacije, otvorena je u sklopu dugogodišnje aktivnosti na tranziciji protokla IPv4 na IPv6, saopšteno je iz EKIP-a. 

Otvorena laboratorija za IPv6 na Univerzitetu Crne Gore Foto: EKIP
Portal AnalitikaIzvor

Laboratoriju su zvanično otvorili direktor Sektora za razvoj telekomunikacija Međunarodne unije za telekomunikacije, dr Cosmas Luckyson Zavaza, prorektorica za nauku i istraživanje prof. dr Irena Orović i predsjednik Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Branko Kovijanić.

Zavazava, sa saradnicima, je posjetio Agenciju za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP). Tokom posjete održan je sastanak sa članovim Savjeta i menadžmentom Agencije.

Predsjednik Savjeta Agencije, Branko Kovijanić, podsjetio je na dugogodišnju saradnju koje imaju EKIP i ITU, kroz brojne projekte i podršku koju je Crna Gora kao punopravna članica ITU-a dobijala u prethodnom periodu.

"Ovom prilikom se zahvalio Zavazavi na njegovoj odluci da službeno posjeti Crnu Goru i učestvuje na međunarodnoj konferenciji regulatora koja se u naredna dva dana održava u Budvi u organizaciji Agencije i ITU-a", navode iz EKIP-a. 

Kada je u pitanju organizacija i održavanje ove međunarodne konferencije, saradnja ITU i EKIP-a je započela 2006. godine, a u nekoliko prethodnih godina ITU je suorganizator konferencije, čime je dat dodatni međunarodni aspekt ovom vodećem regionalnom skupu regulatora.

"Zadovoljstvo mi je što ćete Vašim prisustvom i učešćem uveličati ovogodišnji Regulatorni forum, dodatno osnažiti njegovu međunarodnu komponentu, i zašto već sada ne istaći nadu, da će se ova forma saradnje ITU-a i Agencije, kao tradicija, nastaviti i u narednim godinama. Brižljivo odabrana tema ovogodišnjeg foruma „Univerzalna povezanost u Evropi: Postojeće stanje i buduće perspektive“ je privukla pažnju brojnih eksperata koji dolaze iz 17 nacionalnih regulatornih tijela iz našeg regiona i Evrope, 3 ministarstva, 10 međunarodnih kompanija i institucija, devet nacionalnih i regionalnih operatora", rekao je Kovijanić.

Zavazava i njegovi saradnici su upoznati da su regulatorne aktivnosti EKIP-a usmjerene ka ostvarivanju ciljeva dostupnosti savremenih mreža i usluga svim građanima u Crnoj Gori, bez obzira na njihovu starosnu dob, pol, nivo posjedovanja digitalnih vještina, geografsku oblast u kojoj žive ili ekonomske mogućnosti koje imaju, te da se shodno našem zakonodavstvu i regulativi uspješno realizuju usluge univerzalnog servisa, koje obuhvataju usluge prenosa govora i podataka.

"Tokom sastanka pomoćnik izvršnog direktora Pavle Mijušković je održao prezentaciju o stanju na tržištu širokopojasnog pristupa te upoznao prisutne o realizovanim projektima vezanim za mapiranje elektronske komunikacione infrastrukture i širokopojasnog pristupa", navodi se u saopštenju. 

Zavazava se, kako je saopšteno, zahvalio na dugogodišnjem partnerstvu ITU i Crne Gore kao njene članice, a koja se ogledala u projektima koji su ili se realizuju zajedno sa nadležnim institucijama naše države.

"Poput implementacije IPv6 protokola, izgradnji laboratorije za IPv6 protokol koja će danas biti i zvanično puštena u rad na Univerzitetu Crne Gore, te organizaciji međunarodne konferencije koja ima tradiciju održavanja u Crnoj Gori, a koji je jedan važan aspekt misije ITU – umrežavanje njenih članica u cilju diskusije po različitim važnim pitanjima poput povezanosti svih ljudi, dostupnosti usluga, sajber bezbjednosti, uključivanju mladih, inovacijama i start-upovima, a sve imajući u vidu da oko 2,7 milijardi žitelja planete još uvijek nije povezano i nema pristup internetu, što jeste jedan od izazova koji se postavlja pred svima nama", navodi EKIP. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.