Region

Otvorena birališta u BiH, građani biraju 518 članova organa vlasti

U Bosni i Hercegovini se održavaju opšti izbori, na kojima se biraju tri člana Predsjedništva BiH, predsjednik Republike Srpske i poslanici entitetskih i kantonalnih skupština, a birališta su otvorena u sedam časova, prenosi FoNet. 

Otvorena birališta u BiH, građani biraju 518 članova organa vlasti Foto: Tanjug/AP
Portal AnalitikaIzvor

Na glasačkim listićima su imena 7.258 kandidata, a bira se 518 članova organa vlasti, dok 3,37 miliona upisanih birača svoje pravo mogu da ostvare na 5.903 biračka mjesta.

Povodom opštih izbora u BiH u Ambasadi BiH u Beogradu otvoreno je biračko mjesto, na kojem pravo glasa ima 101 osoba, a državljani BiH u dijaspsori glasaće u 15 zemalja.

Biraju se poslanici Parlamentarne skupštine BiH, Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, predsjednik i dva potpredsjednika Republike Srpske i predstavnici u kantonima.

Za izbore je prijavljeno ukupno 145 izbornih koalicija, partija i nezavisnih kanditata, a Centralna izborna komisija registrovala 38 koalicija, 90 stranaka i 17 nezavisnih kandidata.

Za članove Predsjedništva nadmeće se ukupno 10 kandidata, Federacija bira bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dok Republika Srpska bira srpskog člana Predsjedništva.

Za bošnjačkog člana u trci su tri kandidata – Bakir Izetbegović (Stranka demokratske akcije), Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija) i Mirsad Hadžikadić (Koalicija Država).

Za hrvatskog člana kandidovana je Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica) i Željko Komšić (Koalicija Demokratska fronta i Građanski savez).

Srpskog člana Predsjedništva birači će izabrati između pet kandidata, a na listi su Nenad Nešić (Demokratski narodni savez), Mirko Šarović (Srpska demokratska stranka), Vojin Mijatović (SDP), Željka Cvijanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata) i Borislav Bijelić (Stranka Život).

Za mesto predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske nadmeće se 31 kandidat, među kojima su Milorad Dodik, Jelena Trivić, Radislav Jovičić, Neđo Đurić, Senad Bratić i Davor Pranjić.

Transparentnost BiH procijenila je da je ovo nakskuplja kampanja u toj državi i da je u predizborne svrhe potrošeno ukupno 9,6 konvertabilnih maraka (oko 4,8 miliona eura).

Najveći iznos potrošili su Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika (800.000 eura), Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića (750.000 eura), a Partija demokratskog progresa i Socijaldemokratska partija po 300.000 eura.

Na opštim izborima ove godine angažovano je više od 50.000 redovnog i vanrednog osoblja izborne administracije, a proces glasanja i brojanja glasova nadziraće oko 60.000 akreditovnih posmatrača. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.