Svijet

Cilj zbjegavanje zastoja, ušteda goriva i smanjenje zagađenja

Otvoren prvi auto-put bez naplatnih rampi u Francuskoj: Ipak, vožnja nije besplatna

U centralnom dijelu Francuske danas je otvoren auto-put slobodnog protoka, bez rampi za plaćanje putarine, ali to ne znači da će vožnja biti besplatna, prenio je radio Frans enfo

Ilustracija Foto: Pixabay
Ilustracija
BetaIzvor

Dionica od 88 kilometara auto-puta u departmanu Sone i Loare u centralnom dijelu Francuske nema rampe, tako da automobili bez zaustavljanja prolaze kroz otvorene kapije gdje kamere snimaju registarske tablice.

Putarina može da se plati elektronskim putem, ili u gotovini na nekoj benzinskoj pumpi na tom auto-putu. Kupac ima 72 sata da plati putarinu, u suprotnom slijede novčane kazne.

Ciljevi uvođenja takve vrste auto-puta su izbjegavanje zastoja, ušteda goriva i smanjenje zagađenja izduvnim gasovima.

Takvi auto-putevi slobodnog protoka biće uvedeni i u drugim djelovima Francuske, a već postoje u Africi, Kanadi, SAD i Čileu, dok tu vrstu slobodnog protoka imaju dionice auto-puteva u Italiji, Švedskoj, Norveškoj i Portugaliji.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.