Politika

Otvoren peti Regionalni evroatlantski kamp REACT

Izvor

Prema njegovim riječima, danas je moderan demokratski svijet suočen sa opasnostima i rizicima koji dolaze sa više strana i najčešće su nepredvidivi.

Oni se, kako je rekao, danas ogledaju u teroristickim prijetnjama, sabotažama, oružju za masovno uništenje, remećenju tokova snabdijevanja bitnim resursima, sajber napadima, organizovanom kriminalu i nedemokratskim i diktatorskim režimima.

“Ovo jesu globalni bezbjednosni izazovi i odgovor mora biti snažan i zajednički. Znači odgovor na ove izazove leži u saradnji zasnovanoj na principu kolektivne bezbjednosti i takozvane pametne odbrane”, dodaje Marković.

Najsigurniji vid kolektivne bezbjednosti je, kazao je on, NATO.

“Pod čiji kišobran nećemo stati samo da bi na njega delegirali dio kompetencija bezbjednosti, već da bi sa svim njegovim članicama dijelili odgovornost očuvanju vrijednosti savremenog svijeta – demokratije, vladavine prava, poštovanja i afirmacije ljudskih prava i međunarodne saradnje”, rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, ako ima evropskog regiona koji ima prošlost obilježenu nestabilnošću, onda je to naš region. “S druge strane, stiče se utisak da iz tog tragičnog iskustva, nažalost, ponegdje nisu izvučene istorijske pouke”.

“Crna Gora je još tokom krvavog raspada bivše Jugoslavije pokazala kako se održava unutrašnja stabilnost s jedne strane, i kako se doprinosi, toliko koliko se moglo, ublažavanju posljedica konflikta i regionalnoj stabilnosti”, naveo je Marković.

On je rekao da je početkom devedesetih Crna Gora bila utočište hiljadama izbjeglica, bez obzira na naciju, vjeru i porijekloa tako je, dodao je, bilo i krajem devedesetih, tokom sukoba na Kosovu.

“Cijelu jednu dekadu, Crna Gora je, na rizik sopstvene unutrašnje stabilnosti, pružala siguran krov nad glavom onima koji su pred prijetnjom rata napustili svoje domove u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu”, rekao je Marković.

On je dodao da Crna Gora ni nakon nezavisnosti nije zaboravila odgovornost da doprinese regionalnoj stabilnosti kao ključnoj za ukupnu stabilnost Unije.

“Sa punom sviješću o sopstvenoj odgovornosti donosili smo odluke od značaja, ne samo za regionalnu stabilnost već i odluke koje doprinose globalnim ciljevima stabilnosti. To su prije svega odluke o priznanju Kosova i o učešću naše vojske u ISAF misiji u Avganistanu”, kazao je Marković.

Predjsednik Opštine Mojkovac Dejan Medojević rekao je da su evroatlantske integracije korisne za državi i da pozitivno utiču na standard građana.

On je naveo da svakog dana raste podrška građana evroatlanskim integracijama, navodeći da će puno članstvo Crne Gore u NATO-u i u Evropskoj uniji, doprinijeti i kvalitetnijem bezbjednosnom, ekonomskom i političkom ambijentu.

Medojević smatra da je interes Crne Gore da prihavti „ispruženu ruku“ koju joj pruža savez najmoćnijih država svijeta i da nastavi putem evroatlanske budućnosti.

Portal Analitika