Društvo

Otvoren žiro-račun za donacije za sanaciju Ruskog poslanstva

Izvor

To su neki od zaključaka vanrednog kolegijuma koji je sinoć kasno sazvao gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović, povodom požara koji je juče oko 16 časova izbio u zgradi bivšeg Ruskog poslanstva na Cetinju. Posebni žiro-račun za donacije, na koji svi  građani Crne Gore mogu donirati sredstva za sanaciju objekta bivšeg Ruskog poslanstva, otvoren je u NLB Montenegro banci, a broj je 530 – 19999 – 59.

Kolegijum je formirao komisiju, koja će biti zadužena za koordinaciju aktivnosti na sanaciji bivšeg Ruskog poslanstva, koju pored gradonačelnika, čine dekan Fakulteta likovnih umjetnosti Nenad Šoškić, pomoćnik ministra kulture u Vladi Crne Gore Lidija Ljesar, pomoćnik ministra prosvjete i sporta Mubera Kurpejović, pomoćnik ministra nauke Darko Petrušić, savjetnik u Direkciji javnih radova Mijo Peruničić, prorektor Univerziteta Crne Gore Nataša Đurović i predstavnik Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori. Do završetka sanacije, FLU će funkcionisati u privremenim prostorijama, a ista komisija je danas počela obilazak lokacija na gradskom području Prijestonice, kako bi se one obezbijedile.

Takođe, Prijestonica Cetinje i Glavni grad Podgorica donijeli su odluke da, u cilju podrške početnim aktivnostima na sanaciji krova zgrade, uplate preliminarnu novčanu sumu u iznosu od po 30.000 eura.

Tokom kolegijuma, kojem su prisustvovali i predstavnici cetinjske ispostave Uprave policije, prisutni su insistirali na brzoj istrazi, iskazujući uvjerenje da će uzrok današnjeg požara biti utvrđen u što kraćem roku, kako bi aktivnosti na procjeni nastale štete, a potom i sanacije, počele što prije.

Prijestonica Cetinje posebno je zahvalila Službi zaštite Prijestonice Cetinje, vatrogasnim jedinicama iz Podgorice i Budve, te dobrovoljačkom društvu „Krtoli“ iz Tivta i Upravi policije, na požrtvovanoj intervenciji prilikom požara.

Kolegijumu su još prisustvovali ministarka nauke u Vladi Crne Gore Sanja Vlahović, gradonačelnik Glavnog grada Podgorica Miomir Mugoša, rektor UCG Predrag Miranović, prorektor UCG Nataša Đurović, dekan FLU Nenad Šoškić, pomoćnik ministra kulture Lidija Ljesar, istoričar umjetnosti i profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti Saša Čilikov, konzul u Ambasadi Ruske Federacije u Crnoj Gori, te predstavnici Uprave policije i Prijestonice Cetinje.

Portal Analitika