Ostalo

Otvaranje OI gledalo 900 miliona

Izvor

Direktor marketinga MOK Timo Lume rekao je da je oko 80 od ukupno 200 nacionalnih televizija objavilo brojke gledanosti. Lume je istakao da će pobjeda svjetskog rekordera Juseina Bolta u trci na 100 metara, koja je održana u neđelju, vjerovatno biti najgledaniji televizijski događaj na Olimpijskim igrama u Londonu.

Britanska nacionalna televizija Bi-Bi-Si objavila je da je ceremoniju gledalo oko 27 miliona ljudi, što je više nego kada je bio prenos vjenčanja princa Vilijama i Kejt Midlton prošle godine. Američka mreža NBC saopštila je da je na toj televiziji otvaranje gledalo 40,7 miliona ljudi, što je više nego što je posmatralo Igre u Atlanti 1996. godine.

Olimpijske igre u Pekingu prije četiri godine zvanično je putem televizijskih ekrana posmatralo 593 miliona, ali se vjeruje da ih je zapravo gledalo više od milijardu ljudi. Otvaranje Olimpijskih igara je sa finalom Svjetskog prvenstva u fudbalu najveći globalni televizijski dogadjaj. Godine 2010. 909,6 miliona ljudi odgledalo je makar jedan minut finalne utakmice Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi u kojem je Španija savladala Holandiju. (B92)

Portal Analitika