Abiznis

Vlada u saradnji sa Centralnom bankom danas saopštava paket mjera pomoći građanima i privredi

Otplata kredita biće odgođena na tri mjeseca

U paketu finansijskih mjera pomoći, koje će danas objelodaniti Vlada u saradnji sa Centralnom bankom, biće i odgađanje plaćanja rata kredita na tri mjeseca.

Otplata kredita biće odgođena na tri mjeseca Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

To je Pobjedi nezvanično rečeno iz više izvora.

Podsjetimo da su ukupni kre- diti blizu tri milijarde od čega građani imaju 1,4 milijarde eura. Kako takođe nezvanično saznajemo Vlada nema prostora za subvencije, ali će odobriti tromjesečno odlaganje plaćanja poreskih obaveza.

Danas paket

Kompletne mjere pomoći za saniranje posljedica korona virusa na ekonomiju i građane biće objelodanjene danas, što je preksinoć i najavio premijer Duško Marković.

On je tada kazao da se Vlada i resor finansija sa Centralnom bankom spremaju odgovorni paket mjera vodeći računa i da se ne ugroze finansije države.

I iz Centralne banke su tada saopštili da pripremaju paket mjera u saradnji sa poslovnim bankama, ali nijesu precizirali o čemu se radi.

Da li će, među mjerama biti i odlaganje plaćanja poreskih obaveza, računa, komunalija, danas će se znati nakon sjednice Vlade.

Podsjetimo da je Unija poslo- davaca predložila Vladi i Centralnoj banci i Skupštini da donesu hitne mjere pomoći kompanijama za očuvanje likvidnosti i kontinuteta poslovanja, očuvanja radnih mjesta finansijsku i kreditnu podršku, poreske olakšice...

Oni traže odgađanje plaćanja poreza i doprinosa, počevši od stupanja na snagu privreme- nih mjera zaštite građana od korona virusa pa do od trajanja krize. Oni traže privremeno smanjenje stope PDV, oslobađanje privrednika iz sektora turizma i ugostiteljstva plaća- nja lokalnih komunalnih taksi i naknada za 2020... Poslodavci traže korekciju kamatnih sto- pa ne samo kod banaka nego i kredita IRF...

Poslodavci od Vlade traže da im refundira veći dio zarade zaposlenim...

Primjer Hrvatske

Podsjetimo da je juče i Hrvatska vlada usvojila paket mjera podrške, među kojima je refundiranje dijela zarade. Hrvatska vlada je donijela 63 različite mjere za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti preduzeća koje su pogođene ili će biti pogođene negativnim utjecajem korona virusa na poslovanje.

Među tim mjerama je i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa do sufinanciranja isplata plata. Kako su hrvatski mediji javili Vlada će osigurati iznos minimalne plate (3.250 kuna, oko 435 eura), dok bi razliku do pune plate obezbijedio poslodavac.

Portal Analitika