Sci/Tech

Naučna studija o ftalatima

Otkrivena veza između izloženosti plastici i povišenog holesterola

Razlog zbog kojeg izloženost hemikalijama koje stvaraju često korišćeni plastični materijali za ambalažu povećavaju rizik od rasta nivoa holesterola u krvi i srčanih bolesti dugo je bio nepoznat, no najnovija naučna studija utvrdila je način na koji se ovo dovodi u vezu.

Otkrivena veza između izloženosti plastici i povišenog holesterola Foto: Pixabay
Analitika Zdravlje
Analitika ZdravljeAutor
ucr.eduIzvor

Plastika je u velikoj mjeri neodvojivi dio svakodnevnog života većine ljudi. Iako su mnogi plastični proizvodi koriste samo kratko, potrebne su godine, a nerijetko i decenije da se ovi materijali razgrade na deponijama.

Da stvar bude još gora, tim sa Univerziteta Kalifornija-Riversajd (UCR) navodi da izloženost hemikalijama koje stvaraju takvi plastični materijali povećavaju rizik od srčanih bolesti, iako je dugo razlog za to bio nejasan. Sada je nova studija otkrila ono što bi u ovom slučaju to dovelo u vezu: hemikaliju koja podiže holesterol.

Naučnik koji se bavi biomedicinom Čangčeng Žou otkrio je da određeni ftalat, hemikalija koja plastiku čini izdržljivijom, izaziva povećanje nivoa holesterola u krvnoj plazmi.

„Otkrili smo da se dicikloheksil ftalat, ili DCHP, snažno vezuje za receptor koji se zove pregnan X receptor, ili PXR“, objašnjava Žou, profesor na Medicinskom fakultetu UCR, u univerzitetskom saopštenju. 

„DCHP 'uključuje' PXR u crijevima, izazivajući ekspresiju ključnih proteina potrebnih za apsorpciju i transport holesterola. Naši eksperimenti pokazuju da DCHP izaziva visok holesterol ciljajući intestinalnu PXR signalizaciju.

Ftalati plastifikatori su sastojak koji proizvođači koriste u brojnim potrošačkim proizvodima. Ovo uključuje sve, od kozmetike, preko plastičnih cijevi, do ljepila i deterdženata. 

Iako je u širokoj upotrebi, Agencija za zaštitu životne sredine smatra DCHP „supstancom visokog prioriteta za procjenu rizika“. Međutim, do ove tačke, autori studije kažu da naučnici znaju vrlo malo o negativnom uticaju DCHP-a na ljude.

„Prema našim saznanjima, naša studija je prva koja pokazuje efekte izloženosti DCHP-u na visok holesterol i rizik od kardiovaskularnih bolesti na modelima miševa. Naši rezultati pružaju uvid i nova shvatanja uticaja hemikalija povezanih sa plastikom na visok holesterol – ili dislipidemiju – i rizik od kardiovaskularnih bolesti“, dodaje Žou. 

U eksperimentima sa miševima, Žouov tim je otkrio da je izlaganje DCHP dovelo do viših nivoa cirkulišućih „ceramida“ u njihovoj krvi. Ovo je klasa molekula voštanih lipida povezana sa većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Ova veza takođe zavisi od PXR aktivnosti.

„Ovo takođe ukazuje na potencijalno važnu ulogu PXR-a u doprinosu štetnim efektima hemikalija povezanih sa plastikom na kardiovaskularno zdravlje kod ljudi“, zaključuje Žou.

Studija je objavljena u naučnom časopisu Environmental Health Perspectives.

Portal Analitika