Kultura

Otkrivena nepoznata Rafaelova slika iz 16. vijeka

Nova, do sada nepoznata slika italijanskog renesansnog slikara Rafaela Santija, koja prikazuje Mariju Magdalenu, otkrivena je nedavno, saopštili su stručnjaci na međunarodnoj konferenciji u Pergoli, gradu u centralnoj italijanskoj provinciji Pesaro i Urbino.

Otkrivena nepoznata Rafaelova slika iz 16. vijeka Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

Agencija Ansa navodi da je to umjetničko djelo, za koji je model bila Kjara Fančeli, naslikano na panelu od topole dimenzija 46×34 centimetra i da datira iz 1504. godine.

U vlasništvu je privatnog kolekcionara i stručnjaci procjenjuju da ju je zaista naslikao Rafaelo, prenosi AJB

Verziju ovog portreta Marije Magdalene naslikao je slikar Peruđino, Rafaelov učitelj, ali nova saznanja ukazuju na to da je novootkriveni Rafaelov portret stariji i od onog koji je naslikao njegov učitelj.

Rafaelova verzija smatra se stilski i tehnički superiornijom i na njoj se mogu primijetiti suptilni uticaji Leonarda da Vinčija.

Navodi se i da upotreba proporcija na portretu sugeriše da je Rafaelo “konačno pronašao svoj jezik” i nadmašio svog učitelja.

Stručnjaci su vijest o otkriću nove slike saopštili u okviru konferencije ”Vizija savršenstva Rafaela Santija”, uoči objavljivanja studije o njegovom doprinosu umjetnosti, koja će nositi naslov "Rafaelova Magdalena, kada učenik nadmaši učitelja".

Portal Analitika

Komentari (7)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
L Lotta_Continua_neregistrovani
19.09.2023. 05:47

Kada je imao 10 - 12 god, njegov otac, takogje slikar i ucitelj slikarstva, dao mu je da naslika malog angjela na njegovoj slici. Kasnije su kriticari rekli da je to najljepsi detalj slike. Sa 20 je naslikao Bogorodicu i Jovana i dobio vjecni epitet "Njabolji slikar Bogorodica u istoriji" Sa 37 god, koliko je trajao njegov zemaljski (zemski?) put je ostavio na hiljade slika i fresaka, narocito u Vatikanu, bio je poznat i kao vrki arhitekta. Rafaelo Santi!!! U Kasnoj renesansi izjednacavaju ga sa Leonardom i Mikelangjelom. Blagodat covjecanstva

2
0
P Poenam_Dei
19.09.2023. 06:49

@Lotta_Continua_neregistrovani Bravo

2
0
L Lotta_Continua_neregistrovani
19.09.2023. 11:10

@Poenam_Dei ...ne mogu da se setim naslova slike, opet ja Madona centralni lik, ali na dnu ima dva angjelcica, bucmastih, slikano samo glava i pola torza, naslonjeni na svoje rucice i gledaju negdje u nebesima tupim pogledom. Da nijesu plavi sa "trsavom" kosom, kao Jakov & Spajky. Pronagjite sliku negdje. Savrsena u svemu. P.S. Kao Bozja kazna, imao si fantastican komentar za Monahe u Hilandaru, za koji Serbi kazu da je njihova 1/3 Svete Gore i Otoka Atos, koji postoji od rane prve polovine 11 vijeka, a Srpska crkva je osnovana u drugoj polovina 13 vijeka. Cepaj Servie

2
0
P Poenam_Dei
19.09.2023. 12:23

@Lotta_Continua_neregistrovani Hvala 😇

2
0
H Humor_neregistrovani
18.09.2023. 21:47

Ovo ce pogotovo zanimate vase citaoce. Djeluje ironicno nuditi ovim cutucima clanak o Rafaelu

3
4
s sičija_neregistrovani
18.09.2023. 22:57

@Humor_neregistrovani, A zašto misliš da baš ti nijesi ćutuk? Svojim nesuvislim komentarom potvrđuješ narcisoidnost neznalice i svu površnost poimanja kompetencija ljudi.

4
2