Svijet

Njegova kazna će uključivati zatvor, novčanu kaznu i zapljenu cjelokupne stečene imovine

Osumnjičeni u istrazi o korupciji u EP-u sarađivaće sa belgijskim vlastima

Bivši italijanski član Evropskog parlamenta (EP), Pjer Antonio Panzeri pristao je da, u zamjenu za smanjenu kaznu, sarađuje sa belgijskim vlastima u slučaju korupcijskog skandala, saopšteno je iz belgijskog saveznog tužilaštva.

Osumnjičeni u istrazi o korupciji u EP-u sarađivaće sa belgijskim vlastima Foto: Eurochild
AgencijeIzvor

Panzeri i grčka poslanica EP-a Eva Kaili, uz još dvije osobe, trenutno su u belgijskom pritvoru, gdje se suočavaju sa optužbama za korupciju i pranje novca povezano sa navodnim isplatama iz Katara i Maroka.

Iz tužilaštva je saopšteno da je Panzeri potpisao sporazum u kojem se obvezao da će dati “bitne, otkrivajuće, istinite i potpune izjave” o svim uključenima i počinjenim kaznenim djelima u tom slučaju, prenosi Hina.

Panzeri će obavijestiti istražitelje o tome kako su se sprovodile operacije, o finansijskim dogovorima s drugim uključenim državama, uspostavljenim finansijskim strukturama, upletenosti poznatih i nepoznatih ljudi u istrazi, uključujući identitet pojedinaca za koje je priznao da je podmitio.

Njegova kazna će uključivati zatvor, novčanu kaznu i zapljenu cjelokupne stečene imovine koja se procjenjuje na milion eura.

Portal Analitika