Crna hronika

Prihvaćeno jemstvo od 800.000 eura

Osnovni sud odlučio: Korejci će se braniti sa slobode

Osnovni sud je po drugi put prihvatio je jemstvo od po 400.000 eura koje su ponudile supruge državljana Južne Koreje Do Kvona (32) i Hon Čand Juna (37) kako bi se ovi optuženi sa slobode branili od optužbi za falsifikovanje pasoša uz pomoć kojih 23. marta htjeli da napuste Crnu Goru, potvrdio je za Pobjedu advokat Branko Anđelić.

Osnovni sud odlučio: Korejci će se braniti sa slobode Foto: Guliver
PobjedaIzvor

Sutkinja Ivana Becić je nakon što je Viši sud ukinuo njenu prvu odluku o prihvatanju jemstva ponovo donjela istovjetno rješenje.

Iz Osnovnog suda u Podgorici su ranije naveli da je u odluci o prihvatanju jemstva precizirano da nakon se ovi optuženi puste na slobodu nakon pravosnažnosti ovog rješenja i pošto uplate ukupno 800.000 eura u depozit suda.

Obrazlažući prihvatanje jemstva, iz Osnovnog suda su kazali da su optuženi pojasnili svoje imovinske prilike, ukazujući da imaju imovinu višemilionske vrijednosti, te da bi navedeni iznos uplatile njihove supruge.

"Takođe su obećali da se u slučaju određivanja jemstva, do kraja krivičnog postupka neće kriti, da će se redovno odazivati pozivima suda i da će biti dostupni na adresi koju je dostavio njihov branilac", saopšteno je ranije iz Osnovnog suda.

Tužilac Haris Šabotić se prilikom razmatranja ponude optuženih usprotivio prihvatanju jemstva ukazujući da ponuđeni iznos ne garantuje i obezbjeđenje prisustva okrivljenih, te da okrivljeni nemaju nikakvog interesa da ostanu na teritoriji Crne Gore, kao i da nema uslova za određivanje mjera nadzora.

Sa druge strane, cijeneći stavove odbrane I tužilaštva, sud je našao da bi gubitak položenog jemstva od po 400.000 eura djelovalo obeshrabrujuće na optužene ukoliko bi odlučili da pobjegnu.

Osim toga, iz Osnovonog suda ističu da su prilikom donošenja odluke uzeli imali u vidu težinu krivičnog djela koje im se stavlja na teret, lične i porodične prilike okrivljenih, njihovo imovno stanje, kao i imovno stanje lica koja daju jemstvo.

"Sud je imao u vidu i da je u toku postupka neophodno preduzeti provjeru autentičnosti putnih isprava i ličnih karata navodno izdatih od strane nadležnog organa Belgije, usljed čega je neizvjesna dužina trajanja ovog postupka", kazali su iz Osnovnog suda.

Osim jemstva, prema okrivljenima je, kao mjera obezbjeđenja prisustva okrivljenih i za nesmetano vođenje postupka, određena i mjera zabrane napuštanja stana, za koju sud nalazi da uz jemstvo u znatnoj mjeri supstituiše pritvor, a osim toga i jemstvo garantuje poštovanje izrečene mjere nadzora.

"Ukoliko okrivljeni pobjegnu ili prekrše izrečenu mjeru nadzora, rješenjem suda će se odrediti da se vrijednost data kao jemstvo unese u poseban razdjel budžeta za rad sudova", istakli su iz Osnovnog suda.

Optuženi Korejci su u četvrtak pred podgoričkim Osnovnim sudom ustvrdili da su pasoši Kostarike sa kojima su iz Crne Gore pokušali da odlete u Dubaji dobijeni u zakonito sprovedenoj proceduri države koja ih je izdala.

Nekadašnji "kralj kriptovaluta" Do Kvon i njegov saradnik Hon Čang uhapšeni su 23. marta na podgoričkom aerodromu po potjernici koju su za njima 22. septembra prošle godine raspisale korejske vlasti zbog optužbi za prevaru tešku 40 milijardi.

Lisice na ruke su im stavljene kada su na pasoškoj kontroli pokazali falsifikovane pasoše Kostarike uz pomoć kojih su planirali da se ukrcaju u privatni avion i odlete za Dubaji.

Provjerom prtljaga optuženih pored pasoša Južne Koreje pronađene su i belgijske putne isprave koje su bile skrivene a za koje je provjerama preko NCB INTERPOL-a Brisel takođe utvrđeno da su falsifikovane.

U slučaju da bude osuđen za falsifikovanje isprava, Do Kvon bi, prema ranijim izjavama crnogorskih zvaničnika, mogao biti izručen tek nakon izdržavanja kazne u Crnoj Gori.

Ministar pravde Marko Kovač ranije je rekao da odluka o tome koja bi država mogla imati prednost za ekstradiciju zavisi od težine izvršenja krivičnog djela, mjesta izvršenja ili redosljeda dostavljanja zahtjeva za izručenje.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
H Haha_neregistrovani
03.06.2023. 06:53

Kakvu ce sada sturu da u'vate... Bar ce nam ostati 800k. 🤣

1
0