Zanimljivosti

Osnivač Amazona planira da leti u svemir

Osnivač Amazona Džef Bezos saopštio je da će on i njegov brat biti putnici na prvom letu u svemir Bezosove aeronautičke kompanije "Blu oridžin" (Blue Origin), 20. jula.

Osnivač Amazona planira da leti u svemir Foto: Foto: AP
Glas Amerike (VOA)Izvor

Bezos se obratio javnosti preko svog Instagram naloga, na kojem je okačio video sa fotografijama iz svog djetinjstva i napisao:

“Od kada sam imao pet godina sanjao sam da ću putovati u svemir. Dvadesetog jula idem na to putovanje sa svojim bratom. Najveća avantura sa mojim najbolji prijateljem".

Dvadesetog jula je 52. godišnjica od kada je misija Apolo 11 sletjela na Mjesec, i kada je ljudska noga prvi put kročila na površinu jedinog Zemljinog prirodnog satelita.

Kompanija "Blu oridžin" takođe je ponudila na aukciji jedno putničko mjesto u letjelici koja nosi naziv "Nju šepard" (New Shepard). U saopštenju za javnost, kompanija je objavila da je cijena na aukciji već dostigla 2,8 miliona dolara, zahvaljujući ponudama skoro 6.000 ljudi iz 143 zemlje. Kapsula je dizajnirana da u njoj bude do šest putnika.

Kompanija je saopštila da će pobjednička ponuda na aukciji biti donirana "Klubu za budućnost" fondaciji Blu oridžina, čija je misija da inspiriše buduće generacije da se koncentiršu na karijeru u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM) i da pomognu da se osmisli budućnost života u svemiru.

Bezos je u februaru saopštio da će se povući sa položaja izvršnog direkotra Amazona 5. jula. Tu funkciju preuzeće Endi Džesi, trenutno direktor Amazonovih veb usluga, dok će Bezos postati izvršni predsjednik.

Portal Analitika