Svijet

Osnivač Megauplouda zadržan u pritvoru

Izvor

Osnivač veb sajta za razmjenu fajlova Kim Dotkom zadržan je odlukom novozelandskog suda u pritvoru, iako je demantovao optužbe za internetsku pirateriju i pranje novca i rekao da ga vlasti pokušavaju potpuno ocrniti, piše Aldžazira.

Tužilaštvo smatra da postoji rizik od bjekstva optuženog avionom, pošto se vjeruje da nisu otkrivena sva sredstva kojima Dotkom raspolaže u inostranstvu.

"Američki Federalni istražni biro (FBI) vjeruje da otkriveni novac nije sve što Dotkom ima na računima u inostranstvu", izjavila je tužilac En Tuhi.

Dotkomu su oduzeti pasoši, računi su mu zamrznuti.

Advokat optuženog rekao je da ne postoji rizik da će njegov klijent pobjeći ili ponovo pokrenuti posao, pošto potpuno sarađuje s istražnim organima.

"On nije osoba koja bi prošla nezapaženo kroz carinu ili imigracionu provjeru i kontrolu", izjavio je advokat odbrane Pol Dejvison.

Zarada 175 miliona dolara: Njemački državljanin Dotkom, poznat i pod imenom Kim Šmic, visok je oko dva metra i težak oko 130 kilograma.

Vlasti SAD-a zahtijevaju da im on bude izručen, pošto ga terete za upravljanje šemom kroz koju je zaradio 175 miliona dolara za nekoliko godina kršenjem autorskih prava na filmove, muziku i ostali zaštićeni materijal.

Advokat Megauplouda tvrdi da je kompanija samo ponudila prostor za skladištenje podataka.

Tužilac En Tuhi rekla je da su još dva muškarca uhapšena u Evropi u okviru ovog slučaja na osnovu globalnh naloga za hapšenje.

Dotkom (38) i još tri osobe uhapšeni su prije tri dana tokom racije novozelandske policije na njegovom imanju, na zahtjev FBI-a.

Policija je saopštila da se Dotkom zabarikadio u specijalnu prostoriju i aktivirao brojne elektronske brave, iako su se pripadnici snaga reda jasno predstavili kada su došli na imanje.

Portal Analitika