Region

Osmani: U Severnoj Makedoniji, Albaniji i Kosovu na snagu stupaju tri sporazuma iz Berlinskog procesa

U Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i na Kosovu danas stupaju na snagu tri sporazuma potpisana 3. novembra 2022. godine u okviru Berlinskog procesa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Makedonije.

Osmani: U Severnoj Makedoniji, Albaniji i Kosovu na snagu stupaju tri sporazuma iz Berlinskog procesa Foto: EPA-EFE/Stephanie Lecocq
AgencijeIzvor

To su, precizira se, Sporazum o slobodnom kretanju na Zapadnom Balkanu sa ličnim kartama, Sporazum o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i Sprazum o priznavanju stručnih kvalifikacija ljekara, stomatologa i arhitekata.

Očekuje se da ti sporazumi stupe na snagu i u ostale tri zemlje potpisnice, Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, prema završenim pravnim procedurama u njima.

Sa tim sporazumima, ističe se, uspostavlja se slobodno kretanje ljudi samo sa ličnim kartama unutar Zapadnog Balkana, omogućena je mobilnost studenata, profesora i akademskih radnika, dok se procedure priznavanja skraćuju sa nekoliko mjeseci na dvije nedjelje i bez troškova, doktori medicine, stomatolozi i arhitekte moći će slobodno da ponude svoje usluge širom regiona.

„Svaki od ovih sporazuma pruža konkretnu priliku da pomognemo našim građanima da ostvare svoj potencijal, prošire svoja iskustva i doprinesu dobru našeg regiona. Sporazumi predstavljaju značajan korak u našim nastojanjima da građanima omogućimo slobodu kretanja i integracije, kao uslov za uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta, koje će biti najsigurniji i najbrži put do našeg zajedničkog cilja – članstva u Evropskoj uniji“, rekao je ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.