Region

Osmani: Povlačenje predstavnika Srba iz institucija ima za cilj destabilizaciju

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani ocijenila je da je današnje, makar i privremeno, povlačenje izabranih i postavljenih predstavnika kosovskih Srba sa funkcija u institucijama Kosova "ima za cilj destabilizaciju sjevera zemlje".

Osmani: Povlačenje predstavnika Srba iz institucija ima za cilj destabilizaciju Foto: EPA
nova.rsIzvor

Osmani je u saopštenju ocijenila da je povlačenje ministara, poslanika i pripadnika srpske zajednice iz Vlade i Skupštine Kosova i Kosovske policije „akt protiv demokratije i vladavine prava“.

„Ovakva akcija je ostvarena pod pritiskom vlasti u Beogradu. Takav pristup stvara ozbiljne probleme građanima Srbima na sjeveru, koji se osjećaju ugroženo djelovanjem nelegalnih struktura koje imaju za cilj destabilizaciju“, navela je ona.

Izrazila je uvjerenje da će kosovske institucije preduzeti neophodne korake da obezbijede nesmetan rad i javnu bezbjednost u svakom dijelu teritorije Kosova u bliskoj saradnji sa međunarodnim partnerima.

„Primena zakona i reda ne predstavlja pretnju ni za jednog građanina Kosova, bez obzira na etničku pripadnost. Međutim, uspostavljanje reda i zakona predstavlja rizik za nelegalne strukture koje vodi Beograd, a koje imaju za cilj da destabilizuju Kosovo i region“, ocijenila je Osmani.

Kosovska predsjednica smatra da „današnja akcija Srbije predstavlja jednostrano povlačenje iz Briselskih sporazuma o gašenju njenih nelegalnih struktura na Kosovu“.

„Ova akcija koju je podstakla Srbija još jednom dokazuje ono što smo više puta rekli da je Srbija izvor destabilizacije Kosova i regiona zbog svojih teritorijalnih i hegemonističkih ciljeva“, kazala je ona.

Osmani je istakla da Srbija neće moći da promijeni multietnički karakter institucija i naruši mir i bezbjednost na Kosovu i pozvala Srbe da „ne nasijedaju na propagandu iz Srbije i njene destabilizujuće interese prema Kosovu i regionu“.

„Kosovo je posvećeno miru i stabilnosti i ostaje jasno pozicionirano na svom evroatlantskom putu. Postupanje institucija za jednakost svih pred zakonom u skladu je sa najvišim standardima i evropskim vrijednostima. Budućnost Kosova je u EU i NATO-u i niko neće moći da zaustavi ovaj put“, naglasila je ona.

Po njenim riječima, Beograd pokušava da destabilizuje Kosovo i region i održava bliske odnose sa Rusijom i njeno je oruđe u ovom dijelu Balkana.

Podsjećamo, nepozive ostavke na svoje funkcije danas su podnijeli gradonačelnici četiri većinski srpske opštine na sjeveru Kosova, odbornici, poslanici u Skupštini Kosova, sudije, tužioci, administrativno osoblje u tužilaštvu i sudstvu, kao i pripadnici Kosovske policije regiona sjever, saopšteno je na konferenciji za medije Srpske liste.

Portal Analitika