Region

Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake akcije".

Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti Foto: EPA
N1Izvor

Kako danas prenose prištinski mediji, Osmani je juče novinarima izjavila da je odlukom Ustavnog suda utvrđeno da takvi mehanizmi ne mogu biti ni etnički, niti imati izvršna ovlašćenja, niti mogu stvoriti srednji sloj vlasti koji bi bio u suprotnosti sa Ustavom.

Rekla je da predstavnici institucija Kosova kontinuirano objašnjavaju međunarodnoj zajednici da modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti.

„Nikome nije u interesu, a ponajmanje Kosovu, ni regionu u cjelini, ni EU, da ima bilo kakve Republike Srpske, ili slične modele koji nisu funkcionisali i neće funkcionisati jer stvaraju više problema nego mira i stabilnosti“, rekla je ona.

Dodala je da su institucije Kosova za to da sve manjine na Kosovu ostvare svoja zagarantovana prava i dodala da današnji izazov u odnosu na srpsku zajednicu nije to što Albanci prave prepreke, već su, prema njenim riječima, izazov kriminalne grupe na sjeveru koje plaća, podstiče i podržava (predsjednik Srbije Aleksandar) Vučić.

„Ne treba i nećemo se predati kriminalnim bandama“, rekla je kosovska predsjednica.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.