Društvo

Osamnaestogodišnjak iz Ulcinja naučio Kuran napamet

Medresa Mehmed Fatih nedavno je obrazovala prvog učenika koji je postao Hafiz, odnosno koji je naučio Kuran napamet. U istoriju te škole ušao je osamnaestogodišnji Ulcinjanin Anel Elezović.

Osamnaestogodišnjak iz Ulcinja naučio Kuran napamet Foto: RTCG
rtcg,meIzvor

“Prvi korak za učenje harfova jeta Alahova milost koja mi se u srcu pojavila shvatio sam da Amanet ili obaveza koju Alah spušta svojim robovima jeste velika stvar i veoma je važno da čovjek iskoristi svoj potencijal koji mu je Bog podario”, kazao je Hafiz Anel Elezović.

Mentor mu je bio Hafiz Sulejman Bugari.Radili su zajedno godinu i po, svakodnevno nekada i po 10 sati.

Za memorisanje Kurana primijenili su metod, koji se, kako kaže Hafiz Bugari, najčešće koristi na ovim prostorima.

”Kuran rekao sam ima 600 stranica, ima 30 poglavlja i svako poglavlje ima 20 stranica. Prvo što učenik koji hoće da nauči Božiju riječ je posljednja stranica iz prvog poglavlja. I kad to nauči ja ga preslušam da on preda mnom to uči napamet, i kad to završi nauči drugu stranicu iz drugog poglavlja. I kada to presluša, jer ima 30 poglavlja-đuza kako se to kaže, on je naučio jedan krug po jednu stranicu od svakog đuza od svakog poglavlja”, kazao je Hafiz Bugari.

Medresa Mehmed Fatih, odgajanju i obrazovanju Hafiza Kurana posvetiće narednih godina posebnu pažnju.

“Da ono što planiramo jeotvaranje centra za Hifs u tom smislu izgrađena je zgrada posebno za te namjene, završni radovi su u toku i planira se njeno otvaranje”, poručio je direktor Medrese Amer Šukurić.

Anelova priča je tek na početku. Plan mu je da završi Fakultet Islamskih nauka u Sarajevu, a onda i da se vrati u Crnu Goru i njegov Ulcinj.

Portal Analitika