Društvo

Organizatori protesta ne sumnjaju da su pogriješili

Izvor

Nakon što su organizatori protesta odbili ponudu premijera Igora Lukšića – predstavnici Regulatorne agencije za energetiku, Centra za zaštitu potrošača te ekonomski analitičari objasnili su nam da bi rješenje premijera građanima bilo korisnije nego povlačenje odluke o poskupljenju srtuje što traže učesnici protesta.

Organizatori, međutim, uvjereni su da su postupili ispravno.

Premijer je, podsjetimo, ponudio da redovne platiše imaju 10 odsto popusta, te da odnos jeftine i skupe struje bude umjesto 1:2, 1:3.

Za generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Srđu Kekovića degutantno je to što predstavnici RAE komentarišu premijerovu ponudu.

-Zato što su čelnici RAE ti koji su predložili poskupljenje struje, a ne sjećam se da su ponudili bilo kakvu opciju. Kada je posrijedi ponuda premijera, podsjećam sve da je u decembru, kada se usvajao Zakon o budžetu, upravo Vlada insistrirala da se budžet za subvencije od 1.600.000 eura iz 2011. u ovoj godini smanji 600.000. To što sada Vlada radi, očiti je odgovor na pritiske koji su se desili nakon protesta 21. januara. Na narednom protestu očekujemo još masovniji odziv, rekao je Keković Anteni M.

U Crnoj Gori je blizu 24.000 korisnika subvencija.

Keković, međutim, tvrdi da je onih koji nemaju novca da plate račune – mnogo više.

-Prema našim procjenama, 70 do 80 odsto građana ne može da redovno izmjuruje račune jer su im zarade male, a računi za struju sve veći. Tražimo čiste račune; da vidimo da li se neko u te račune ugradio!”

Foto: USSCG

Portal Analitika